Na námestí svietil kandeláber aj hodiny

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pri rekonštrukcii Hlavného námestia sa pred desiatimi rokmi rozhodlo postaviť do jeho stredu repliku kandelábra plynového osvetlenia. Pôvodný kandeláber z 19. storočia sa nezachoval, forma jeho stĺpa však bola dobre známa z historickej fotografie.

Tá istá fotografia spolu s archeologickým nálezom starého plynového potrubia umožnila presne určiť miesto, kde kandeláber pôvodne stál.

Prvú plynáreň v meste postavila Rakúska plynárenská spoločnosť. Svietiplyn začala do siete dodávať v roku 1856. Medzi prvými verejnými priestranstvami v meste, ktoré osvetlili plynovými horákmi, muselo byť, samozrejme, Hlavné námestie. Kým inde rozmiestňovali kandelábre s jediným svetielkom, na Hlavné námestie dodali kandeláber so šiestimi ramenami a svetlami.

Na radničnej veži zriadili aj hodiny, ktorých sklenený ciferník bol zozadu osvetlený ďalšími plynovými horákmi. Pre človeka 19. storočia to musel byť zázrak! Nemecký výtvarník Ludwig Rohbock, ktorý cestoval po Uhorsku, nakreslil pohľad na Hlavné námestie, ktorý potom J. M. Kolb v Darmstadte preniesol rytinou na oceľovú dosku a z tej vytlačili množstvo reprodukcií.

Na pohľade na námestie je síce kandeláber skreslením posunutý na iné miesto, ale rytina aj tak dokazuje, že plynový kandeláber bol významným prvkom, ktorý v devätnástom storočí doplnil priestor stredovekého trhoviska, ktoré sa postupne premenilo na námestie. Kandeláber odstránili, keď na konci 19. storočia Okrášľovací spolok premenil námestie na okrasný park.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?