Na mieste kostola stála kedysi kaplnka

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kostol nad Hlbokou cestou je pomerne mladý. Mohutnú železobetónovú stavbu, ktorá pôsobí ešte aj po polstoročí na svojom mieste cudzo, postavili v rokoch druhej svetovej vojny.

Projekt vyhotovili architekti Fuchs, Vé-csei a Quastler. Pôvodne vedľa hlavného oltára stála aj vysoká veža. Tú však v roku 1958 (údajne pre statickú poruchu, ale v skutočnosti preto, lebo bola príliš viditeľná v pozadí pri pohľade na Slavín) odstránili. Neskôr do prázdneho poľa nad hlavným oltárom premiestnili sklenenú mozaiku s námetom Ukrižovania, ktorá bola predtým súčasťou hlavného oltára v kostole internátu Svoradov na Škarniclovej ulici.

Pre moderný kostol sa zaužíval názov Kalvária, hoci skutočná Kalvária leží až na ďalšom kopci. Je to preto, že celá v roku 1933 novozriadená farnosť dostala oficiálny názov Bratislava-Kalvária.

Na mieste terajšieho kostola stála od roku 1826 pomerne veľká kaplnka zasvätená Panne Márii Snežnej, dielo Ignáca Feiglera. V druhej polovici 19. storočia ju hromadne navštevovali najvyššie kruhy prešporskej spoločnosti. Často tam chodila aj rodina arcikniežaťa Friedricha.

Najmä mladé arcikňažné (prešporským obyvateľstvom titulované ako princezné) so svojimi vychovávateľkami absolvovali obligátne vychádzky do prírody týmto smerom, smerom do vznikajúceho Horského parku. Nábožní ľudia sem prichádzali nielen kvôli kaplnke Panny Márie. Priťahovala ich aj Lurdská jaskyňa zriadená v opustenom kameňolome pod kaplnkou.

Na dolnom konci Hlbokej cesty, na mieste neskoršej Ortopedickej kliniky, sa mohli výletníci pred namáhavým výstupom posilniť v Gaštanovej záhrade (Kastaniengarten), na hornom konci pri kaplnke zasa načerpať čerstvé sily u kostolníka v záhrade hostinca Zum Messner.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?