Obnova Kalvárie: Na kríž umiestnili kópiu pôvodnej plastiky Ježiša, ulicami pôjde slávnostný sprievod

10.9.2019
Inštalovaná kópia kríža na Kalvárii

Zdroj: OZ Bratislavská Kalvária

Páčil sa vám článok?

V pondelok 9. septembra bola na kríž na bratislavskej Kalvárii úspešne inštalovaná kópia pôvodnej plastiky Ježiša Krista. Ide o ďalší krok pri revitalizácii Kalvárie, do ktorej sa pustili pred troma rokmi nadšenci z radov veriacich a architektov v spolupráci s Arcibiskupským úradom v Bratislave a mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto.

Návrat plastiky Ježiša Krista na kríž bratislavskej Kalvárie iniciovalo a realizuje občianske združenie Bratislavská Kalvária, ktoré vzniklo v uplynulých dňoch. "Originál bronzovej sochy Ježiša Krista je zachovaný v neďalekom Kostole Panny Márie Snežnej. Na kríži je jeho verná kópia z nekovového materiálu," povedal nám predseda OZ Bratislavská Kalvária Radoslav Števčík.

V sobotu 14. septembra 2019 o 17.00 h bude Telo Kristovo (Corpus Cristi) na kríži požehnané v rámci procesie pri príležitosti Sviatku Povýšenia sv. kríža. Hlavným celebrantom slávnosti bude pomocný biskup Mons. Jozef Haľko.

"Stane sa tak na deň presne 325. rokov od založenia Krížovej cesty. Procesia od Dómu sv. Martina sa začne o 14.45 h, pôjde ulicami Kapitulská, Farská, Klariská, Staromestská, Suché mýto, Štefánikova, Pražská, Za sokolovňou. Krížová cesta sa začne o 16.00 h na ulici Za sokolovňou, požehnanie kríža s telom Ježiša Krista bude o 17.00 h na Kalvárskom vrchu. Program vyvrcholí o 18.00 h svätou omšou v Kostole Panny Márie Snežnej na Kalvárii," informoval ďalej Števčík.

Procesiu organizujú Bratia Dominikáni, Sprevádzajúci - pútnické bratstvo a OZ Bratislavská Kalvária v spolupráci s Bratislavskou arcidiecézou.

Zdroj: OZ Bratislavská Kalvária

​Krížová cesta na Kalvárskom vrchu bola postavená v roku 1694 na pamiatku víťazstva kresťanských spojeneckých vojsk nad Turkami pri Viedni v roku 1683. Dodnes sa zachovala časť pôvodnej cesty. Občianske združenie Bratislavská Kalvária si stanovilo za cieľ v spolupráci s Arcibiskupským úradom v Bratislave revitalizovať celú krížovú cestu, aby bola pre Bratislavčanov dôstojným miestom duchovnej obnovy, ale aj oddychu a aktívneho trávenia voľného času v prírode.

Zdroj: OZ Bratislavská Kalvária

​Občianske združenie Bratislavská Kalvária vzniklo v auguste 2019 a jeho cieľom je zachovanie a ďalší rozvoj kultúrneho a duchovného dedičstva bratislavského Kalvárskeho vrchu s pozostatkami historickej krížovej cesty, jeho hmotná i duchovná revitalizácia, dotvorenie a udržiavanie. Ďalšími čiastkovými cieľmi združenia sú vybudovanie zábradlia na niektorých úsekoch krížovej cesty, aby sa zvýšila bezpečnosť pútnikov a návštevníkov Kalvárskeho vrchu, ako aj obnovenie pôvodného VI. zastavenia, z ktorého ako jediného zostalo aspoň torzo.

​(ts, nc)

Páčil sa vám článok?