VIDEO: Bez alebo bariérové hlavné mesto? Bratislavská mamička nás previedla ulicami!

30.1.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Naše hlavné mesto sa rado prezentuje ako bezbariérové. Je to však naozaj tak? Overili sme si to na prechádzke s kočíkom. Pozrite sa, ktoré miesta považuje mamička Veronika pre prechod s kočíkom za najkritickejšie.

Pani Veronika je momentálne na materskej dovolenke, má iba trojmesačné bábätko. Vybrali sme sa s ňou na prechádzku, aby nám poukazovala, ktoré miesta najviac trápia mamičky s kočíkmi. Spoločne sme prešli centrum mesta a neskôr aj Petržalku, kde býva. Na prechádzke s kočíkom sme sa však stretli s mnohými útrapami a to pri tom nebol sneh a ľad. Ktoré úseky boli pre nás najhoršie?

Zdroj: bal

​V chladnom veternom počasí nie je takáto prechádzka veru vôbec prechádzkou ružovou záhradou. O to viac, keď vás na niektorých úsekoch čakajú nástrahy v podobe mlák, neupravených ciest alebo nepriechodných úsekov.

Presne na také miesto sme narazili pri STU. Pani Veronika nemala na výber. Ak chcela ulicou pokračovať vo svojej ceste ďalej, musela vojsť na hlavnú cestu. V strede už aj tak úzkeho chodníka sa totiž nachádza stĺp s verejným osvetlením.

Trápenie mamičiek s kočíkom lepšie pochopíte v našom videu priamo z miesta: 

 ,,No tak toto je čistá katastrofa!" hovorí pani Veronika vo videu. ,,Človek musí normálne vojsť na hlavnú cestu!" hnevá sa.

Naozaj lampa, ktorá je v strede chodníka, neumožňuje človeku s kočíkom alebo vozičkárovi tadiaľto prejsť. Môžete sa buď vrátiť späť a skúsiť inú cestu, alebo vstúpiť na vozovku a prejsť.

Toto bola naša asi najväčšia prekážka, ale ani zďaleka nie jediná. Veľmi únavný je tiež fakt, že výstupy na chodníky nie sú bezbariérové. Preto sa mamičky s kočíkom alebo vozičkári pri prechode cez cestu dosť namáhajú. V jednej chvíli pri Obchodnej ulici sa pani Veronike dokonca kočík na prechode takto aj zasekol. Obrubník bol totiž príliš vysoko.

V Petržalke, kde mladá mamička býva, nás zaviedla ku schodom k nadjazdu. Tu bol chodník naozaj vo veľmi zlom stave. Je vidno, že niektoré schody už našťastie ako tak opravili. Avšak kolesá kočíka sa často zasekávali v trhlinách a puklinách chodníka. V niektorých miestach bol prasknutý, v iných vydutý.

,,Ešte teraz sa to dá ako tak prejsť, ale keď je tu sneh a ľad, je to tu hrozné, vtedy sa neviem dostať do obchodu," opisuje. ,,Chodievam tadiaľto veľmi často. Veľa ľudí tu denne prechádza. Ale chodník a schody sú stále v takomto stave a nikto s tým nič nerobí."

Aj z tohto miesta sme priniesli kamerový záznam.

Video, na ktorom môžete vidieť neupravený chodník a schody:

Miesta, ktorými nás bratislavská mamička previedla, sú len čerešničkou na torte, ako sama hovorí.Tak sa zdá, že v bezbariérovosti máme ešte stále čo doháňať. Častokrát si to ani neuvedomujeme. Pochopíme to až vtedy, keď vidíme ako takéto veci vedia skomplikovať každodenný život mamičke s kočíkom, vozičkárovi či staršiemu človeku.

(bal)

Páčil sa vám článok?