NEUVERITEĽNÉ, VÁŠ PRÍBEH: Mamička čakala 7 hodín na vyšetrenie synčeka so zápalom pľúc!

28.1.2019
0

Zdroj: Pani Sandra

Páčil sa vám článok?

Zúfalá a nahnevaná mamička sa rozhodla prehovoriť o svojej sobotňajšej skúsenosti z detskej pohotovosti, keď so svojím chorým synčekom čakala neuveriteľných 7 hodín na vyšetrenie!

Pani Sandra sa na našu redakciu obrátila neskoro v sobotu v noci so žiadosťou zverejniť jej neuveriteľnú skúsenosť, ktorú si odniesla z detskej pohotovosti. Zúfalá a nahnevaná mamička najprv opísala čakanie s chorým štvorročným synčekom takto:

,,Toto je vizitka slovenského zdravotníctva. Chrípková epidémia, črevná chrípka, angína.... Sedím so štvorročným synom, ktorý má 39.8 teplotu a zvracia na pohotovosti na bratislavských Kramároch, pred nami je cca 30 ľudí. Lístky s poradovým číslo rozdali do 100 a šli od začiatku. My máme číslo 11. Jedna jediná ambulancia je otvorená aj napriek tomu, že vedia, aká je epidémia. Sú tu malé detičky, nevládne s vysokými horúčkami. A je len jedna ambulancia. Nehovoriac o tom, že sem nejdú ani trolejbusy, lebo kvôli počasiu sú proste odstavené. Tlieskam tomuto štátu. Ale pohotovostný poplatok hneď pri príchode si nezabudli vypýtať a za parkovisko sa nedoplatíme," napísala status na svoj vlastný facebookový profil, a o svoj nepríjemný zážitok sa tak najprv podelila so svojimi známymi prostredníctvom sociálnej siete.

Takáto skúsenosť je veľmi vyčerpávajúca a mnohí ľudia začali súcitiť s mamičkou a jej synčekom. V komentároch sa ozvali ľudia, ktorí jej dávali za pravdu a opisovali podobnú skúsenosť a vyjadrovali jej podporu nech ešte vydrží.

,,Ja som tam zase bola včera od 10:00. O 12-tej sa mala otvoriť druhá ambulancia a to bolo predo mnou 15 detí. Doktorka prišla o 12:45 a ambulanciu otvorila 12:50, za ten čas mohla vyšetriť pár detí. Po mne tam prišlo asi 25 detí podľa tých čísel, ktoré hovorili. Tak vedia, že je chrípkové obdobie a neposilnia lekárov! Deti plakali od bolesti, môj malý mal 39.5 horúčku, úplne hotový bol!" zapojila sa do diskusie sa aj mamička Michaela.

O to horšie bolo však zistenie, že situácia pani Sandry sa nezlepšila ani po neuveriteľných 5 hodinách, a dokonca ju presunuli inde bez vyšetrenia a za nový poplatok, kedy už pani Sandre naozaj došla aj posledná trpezlivosť a rozhodla sa oboznámiť o tom aj banoviny.sk. 

Nasledovnú situáciu opísala takto:

,,Pokračovanie detská pohotovosť Bratislava Kramáre - sme tu od 17-tej hodiny. Konečne sme sa o 21:30 dostali na rad, ale žiaľ ambulancia o 21:45 končí, takže sa máme presunúť pred dvere urgentného príjmu. Vzali nás dnu a povedali mi, že toto je zo zákona iná ambulancia, že tu sa neplatia 2 eurá ale 10 eur, a že nevedia, kedy sa dostaneme na rad, lebo oni majú aj svojich pacientov, čo tu boli pred nami. Takže tých 5 hodín čakania sa nepočíta, lebo sme na novej ambulancii, takže čakáme odznova, ale za 10 eur."

,,23:33 A stále sme tu!" napísala.

Už aj tak absurdná situácia sa tu však ešte zďaleka nekončí. ,,V ambulancii mamičku predo mnou pochválili, že si doniesla vlastnú detskú podložku na dlážku, lebo deti, čo vyšetrovali, ležali na papieroch do tlačiarne."

Keď nám pani Sandra podrobne opisovala svoju skúsenosť, znelo to ako opis zážitku z nemocnice v rozvojovej krajine, a nie krajiny Európskej únie. Človeku sa až rozum pozastavuje nad tým, do akej vyhrotenej situácie nás môže dostať táto dlhodobá zanedbaná pozornosť štátu voči zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov.

,,23:50 odchádzame so zápalom pľúc," informovala pani Sandra.

,,Jedna detská pohotovosť jedna ambulancia na viac ako milión obyvateľov!" podotkla.

,,Nie som jedna z tých mám, čo hneď utekajú na pohotovosť. V ten deň som volala na 155 pre radu, ale keď sa nám nedarilo horúčky znížiť a len stúpali a pridružilo sa aj vracanie, išli sme autom na pohotovosť," vysvetľuje pani Sandra sobotnú situáciu a dodáva, že dokonca ešte aj trolejbusy boli odstavené kvôli zlému počasiu.

Zaujímalo nás, prečo teda neposilní nemocnica stav zamestnancov v prípade, ak je veľa chorých a sú takéto dlhé čakacie doby a či vôbec majú nemocnice záložných zamestnacov v takýchto prípadoch. O vyjadrenie sme najskôr požiadali hovorkyňu UNB:,,S touto otázkou sa prosím obráťte na Národný ústav detských chorôb, " odkázala nás hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Následne sme teda kontaktovali Národný ústav detských chorôb, na jeho spätnú väzbu však ešte stále čakáme. Hneď, ako vyjadrenie získame, budeme článok aktualizovať.

Hovorkyňa detskej nemocnice na Kramároch Dana Kamenická sa však ešte predtým vyjadrila pre denník cas.sk nasledovne: „V posledných dňoch sa výrazne zvýšil počet detí s akútnymi respiračnými ochoreniami. Každé dieťa, ktoré potrebovalo akútnu zdravotnú starostlivosť na oddelení urgentného príjmu, ju dostalo bez omeškania,“ povedala hovorkyňa a zdôraznila, že o malých pacientov sa počas víkendu staralo 5 pediatrov a jeden chirurg. „Presný počet ošetrených detí budeme vedieť aktualizovať začiatkom budúceho týždňa,“ dodala Kamenická.

Informovali sme sa tiež na Úrade verejného zdravotníctva SR, ako je to momentálne s výskytom akútnych respiračných ochorení v Bratislave, a či už náhodou nejde o epidémiu, kedy by mali byť už zdravotnícke zložky viac pripravené:

,,Aj keď v ostatných týždňoch prišlo k nárastu počtu akútnych respiračných ochorení, chrípková epidémia ešte nezačala. V súčasnosti dochádza zatiaľ k lokálnym epidémiám, na základe čoho je prerušený výchovno-vzdelávací proces v mnohých predškolských a školských zariadeniach, najmä v Prešovskom a Košickom kraji. V populácii Slovenskej republiky z vírusov chrípky cirkulujú v tejto chrípkovej sezóne najmä vírusy chrípky A a cirkulujú tiež aj iné ako chrípkové vírusy. V ďalších týždňoch môže prísť na základe výrazného vzostupu chorobnosti k rozšíreniu lokálnych epidémií, k vzniku okresných, príp. krajských epidémií. Či vznikne celoštátna epidémia, sa nedá dopredu predpovedať, bude to závisieť od vývoja chorobnosti v nasledujúcich týždňoch," vyjadrila sa Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

​Dnes sa pani Sandra rozhodla rázne proti takémuto systému zakročiť, aby sa predišlo podobným situáciám. Na facebookovú stránku napísala: ,,Prosím každú mamičku alebo otecka, čo bol v sobotu večer s dieťaťom na pohotovosti na bratislavských Kramároch, aby sa mi ozval do správy. Ide o naše deti. Ďakujem a zdieľajte to prosím, nech sa spojíme!" vyzvala rodičov prostredníctvom sociálnej siete.

S pani Sandrou sme stále v kontakte, naposledy nás informovala o tom, že jej prišla odpoveď z Ministerstva zdravotníctva Slovenskej Republiky zatiaľ v tomto znení: 

,,Dovoľte mi Vám oznámiť, že Vami zaslaný e-mail zo dňa 27.1.2019 sme zaevidovali v Kancelárii ministerky zdravotníctva SR. Vaším podnetom sa bude zaoberať príslušný útvar MZ SR. " 

Prípad neustále monitorujeme a článok budeme priebežne aktualizovať.

(bal)

Páčil sa vám článok?