Ako fungujú pohotovosti a urgent pre dospelých? Za urgent zaplatíte 10 eur, návšteva pohotovosti stojí len dve eurá

8.12.2018
0

Zdroj: pr

Páčil sa vám článok?

Aj keď už od leta platia na Slovensku nové pravidlá prevádzkovania lekárskych pohotovostí, mnohí pacienti si ich stále mýlia s urgentným príjmom. Viete, aký je medzi nimi rozdiel a kde ich nájsť v Bratislave?

Najväčšou zmenou je, že pohotovostnú službu (namiesto Lekárskej služby prvej pomoci (LSPP), teraz je to Ambulantná pohotovostná služba (APS), môžu pacienti navštíviť len do 22:00 hodiny. Navyše, návšteva pohotovosti ich vyjde lacnejšie ako keby prišli na urgentný príjem nemocnice. Kým na pohotovosti zaplatia 2 eurá, návšteva s ľahšou diagnózou ich vyjde na 10 eur.

Za vyšetrenie dieťaťa môžete zaplatiť až 90 eur, písali sme o tom TU. Ako funguje dnes detská výjazdová pohotovosť  nám v rozhovore prezradil jej lekár. Nájdete ho TU

Lekára na pohotovosti môžete navštíviť pri horúčkovitých stavoch, bolestiach žalúdka, či intenzívnych bolestiach hlavy. Na pohotovosť nepatrí dlhotrvajúci kašeľ, nádcha, mierne bolesti brucha či krátkodobá hnačka, teda stavy, ktoré sa dajú zvládnuť s domácou lekárničkou, či počkajú na návštevu svojho lekára.
Naopak, stavy po vážnych úrazoch, či podozrení na infarkt či mozgovú príhodu patria do rúk lekárom na urgentnom príjme alebo záchranárom.
Ambulantnú pohotovostnú službu pre dospelých prevádzkujú v Bratislave dve spoločnosti, prvou je Novapharm, ktorá sídli na Šancovej a poskytuje pohotovostnú službu pre bratislavské obvody I., II a III.

„Druhá spoločnosť je Med Star, ktorá prevádzkuje pohotovostnú službu v okresoch Bratislava IV. a Bratislava V. a sídli na Strečianskej v Petržalke“, upresnila Jana Ježíková, riaditeľka odboru zdravotníctva bratislavského VUC. V prípade, že si potrebujete vybrať lieky, v Bratislave fungujú tri pohotovostné lekárne, a to Univerzitná lekáreň na Ružinovskej, lekáreň Pokrok na Račianskom mýte a lekáreň na Rázusovom nábreží.

Zdroj: Janka Ježíková

Otváracie hodiny APS
Pondelok – piatok: 16:00 – 22:00
Víkendy a sviatky: 7:00 – 22:00
do 22:30.
Po 22:00 pre vážne stavy slúži záchranka alebo urgenty.

Poplatky
Poplatok za APS: 2 eurá
Poplatok za návštevu urgentného príjmu: 10 eur (v prípade hospitalizácie či závažného stavu je poplatok vrátený)

Kedy vyhľadať APS:
- Horúčkovité stavy
- Bolesti žalúdka
- Odvodnenie organizmu pri hnačkových ochoreniach
- Intenzívne bolesti hlavy

Kedy ísť na urgentný príjem alebo zavolať záchrannú službu
- Po vážnych úrazoch
- Pri podozrení na infarkt, porážku či poruchy vedomia
- Pri začínajúcom pôrode
- Pri akútnom zhoršení zdravotného stavu

Zdroj: bal

(lov)​

Páčil sa vám článok?