Aktuálne: Na kontajnerových stojiskách sa hromadí odpad: Čo s tým?

16.1.2019
0

Zdroj: fb Staré Mesto Bratislava

Páčil sa vám článok?

Preplnené kontajnery, smeti a veľkorozmerný odpad všade naokolo. Na tento problém čoraz častejšie upozorňujú aj mestské časti. Ako môžeme udržať naše mesto čisté?

Mestská časť Staré Mesto uverejnila na svojej facebookovej stránke 11.januára takýto príspevok: ,,Čo je verejné, to ma netrápi. Toto stojisko triedeného odpadu na križovatke Dubová - Bohúňova sa pravidelne mení na smetisko. Napriek tomu, že ho naši inšpektori kontrolujú takmer denne - a hneď urgujú OLO, aby odpad odviezla - situácia sa opakuje dokola. Nepomohlo pridanie kontajnerov ani fotopasce. Okolo smetiakov sa hromadia staré televízory, oblečenie, zrkadlo. Fotografie v statuse pochádzajú zo včerajška. Zákon o odpadoch prikazuje zabezpečiť stojiská na triedený odpad. No na tých, ktorí ho porušujú, je stále krátky. Máte nejaký nápad, čo s tým?"

Zdroj: fb Staré Mesto Bratislava

​Staré Mesto sa aj takýmto spôsobom snažilo upozorniť obyvateľov na pretrvávajúci problém. Ako môžete aj sami vidieť na fotografiách, jesituácia s odpadom je naozaj na niektorých uliciach neúnosná. 

Viacerí ľudia do komentárov písali, prečo sa záznamy z fotopasce nepoužijú na penalizovanie neporiadnikov, na to má však mestská časť jednoznačnú odpoveď a tou je GDPR, teda zákon o ochrane osobných údajov. 

,,Pridať veľký zberný kontajner?" navrhol jedno z možných riešení pán Patrik. 

,,Skúsenosti hovoria, že sa rýchlo zaplní a smeti sa budú hromadiť naokolo. Dá sa to urobiť, ale nie natrvalo, len krátkodobo (čo sa aj v mestských častiach deje vždy dvakrát ročne)," vysvetlil situáciu mestský úrad.

,,Treba sa prispôsobiť objemu odpadu. Ak je dvakrát ročne málo, treba ho meniť častejšie. Je to jednoduchšie, ako nastražovať fotopasce a nahánať ľudí," odpovedal pán Patrik.

,,Myslíte ľudí, ktorých nezaujíma, ako to vyzerá v ich okolí? V BA máme predsa aj zberné dvory. Prečo tam niektorí môžu poctivo odnášať nadrozmerný odpad a iní si to zľahčia?" pýtala sa tentokrát mestská časť.

Zdroj: fb Staré Mesto Bratislava

​,,Obyčajný kontajner nič nevyrieši...to by ho museli meniť každý deň...a to je nezmyselné...su zberné dvory, služby, ktoré vám za pár drobných vynesú nadrozmerný odpad do zberného dvora, ak nemáte vlastné auto a podobne...toto je o ľuďoch, ktorí na to proste kašlú a sú pohodlní..." hnevala sa pani Zuzana.

Pán Vladimír sa k téme vyjadril: ,,Ľudia proste majú pocit, že keď niektoré veci položia vedľa kontajnera, tak to OLO odvezie (ale neodvezie). A ešte majú aj dobrý pocit, že vlastne urobili správne. V zásade lepšie, ako by odpad vyhodili z okna do krikov, ale... "
,,Čiastočne by sa mohla situácia zlepšiť ohradením kontajnerov nejakým plotom, ktorý by vymedzoval - tu áno, tu nie. Keď už pre nič iné, aspoň ten bordel nebude rozfúkavať vietor po okolí a bude sa dať lepšie čistiť," myslí si pán Vladimír.

Zdroj: Mestská časť Staré Mesto

Podobnú situáciu však riešilo Staré Mesto opätovne znovu tentokrát na Záhrebskej ulici:

,,Stojiská nemusia byť smetiská. Nedávno sme tu diskutovali o problémoch na stojiskách zberných kontajnerov. Odznelo tu veľa parádnych nápadov, ako vyriešiť to, že si niektorí Bratislavčania zamieňajú stojiská so smetiskami. Padol aj návrh, že by mohol fungovať akýsi odvoz nadrozmerného odpadu "na zavolanie". Hneď sme kontaktovali OLO a tu je odpoveď: "OLO ponúka aj službu OLO taxi - mobilný zberný dvor. OLO taxi je určené pre všetok objemný odpad, ktorý je možné energeticky zhodnotiť v spaľovni odpadu, napr. nábytok, matrace, parkety, rôzne druhy podláh, interiérové dvere, periny, atď. OLO taxi neodváža elektroniku ani drobný stavebný odpad.," zverejnila Mestská časť Staré Mesto na svojej oficiálnej facebookovej stránke ďalší príspevok k tejto tematike.

Táto situácia sa však netýka iba Starého Mesta ale aj mnohých iných mestských častí. 

,,Ak poznáte niekoho z okolia Studenohorskej 67, čo prerába byt a ulicu považuje za smetisko, tak mu/jej skúste vysvetliť, že v BA máme zberné dvory," sťažoval sa pán Igor z Lamača. 

Zdroj: fb Lamačania

​Zaujímalo nás, ako sa dá situácia s preplnenými kontajnermi riešiť. ,,Preplnené zberné nádoby sa objavujú v priebehu celého roka, ale najväčším problémom sú práve po sviatkoch, ako Vianoce či Veľká noc. Príčin preplnenosti nádob je niekoľko. Na niektorých stojiskách nie je dostatočné množstvo nádob, či už na zmesový alebo triedený odpad. Obyvatelia do nádob častokrát umiestňujú odpad, ktorý do nich nepatrí, ako aj nestlačené kartónové krabice a papierové obaly, nestlačené PET fľaše či plastové obaly. V posledných dňoch naši zamestnanci pri odvoze triedeného odpadu našli napríklad vyhodenú fritézu s olejom alebo posteľ umiestnenú v žltej nádobe na plasty. Takto nesprávne umiestnený odpad rýchlo zaplní objem nádoby, do ktorej sa už ďalší odpad nezmestí. Problémom sú aj neohradené a neuzamknuté stanovištia zberných nádob, na ktorých sa odpad hromadí. Častokrát sa stáva, že ešte v ten deň, ako naši zamestnanci odvezú odpad, nádoby sú znova preplnené. Riešení na tento problém je preto viac. Ak vzniká nadporudkcia odpadu, správca nehnuteľnosti môže požiadať o navýšenie počtu zberných nádob, prípadne o mimoriadny odvoz odpadu a dočistenie stanovišťa. Obyvatelia by mali správne triediť odpad a do nádob umiestňovať naozaj len to, čo do nich patrí. Kartónové krabice, obaly, PET fľaše a plastové obaly, je potrebné pred vyhodením do nádoby zošliapnuť, aby nezaberali veľa miesta. A do veľkej miery pomôže aj uzamknutie stanovišťa," uviedla hovorkyňa spoločnosti OLO Beáta Humeníková.

Zdroj: fb Staré Mesto Bratislava

Zaujímalo nás aj, ako vlastne fungujeOLO taxík na odvoz špeciálnych alebo nadrozmerných odpadov.

,,Objemný odpad v žiadnom prípade nepatrí k zberným nádobám. V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta o komunálnych a drobných stavebných odpadoch je každý z nás povinný ukladať odpad do zberných nádob na to určených tak, aby sa dali uzavrieť a odpad z nich nevypadával. Objemný odpad je potrebné odovdzať na zbernom dvore. Existuje aj ďalšia možnosť, objednať si službu OLO taxi - mobilný zberný dvor. Služba je určená na odvoz objemného odpadu, ktorý je možné energeticky zhodnotiť, teda spáliť v spaľovni odpadu. Ide napríklad o matrace, nábytok, podlahy, periny, koberce, interiérové dvere a podobne. Cena služby je 25 Eur a zahŕňa dopravné náklady, nakládku odpadu, ktorý musí byť pripravený pred objektom, na dostupnom mieste pre zvozovú techniku, odvoz a vykládku odpadu. Službu je možné objednať si cez webstránku spoločnosti OLO alebo zákaznícke centrum, pričom maximálny objem vozidla je 7 kubických metrov, váha odpadu maximálne tri tony," dodala Beáta Humeníková pre banoviny.sk.

Pozrite si aj fotografie spoločnosti OLO vo fotogalérii, na ktorých je vidno, čo všetko sú ľudia schopní vyhodiť a hlavne ako vedia naskladať do kontajnerov veci, ktoré sa tam evidentne nezmestia ani tam častokrát nepatria:

​(bal)

Christenko: Spaľovne sú v Európe sexy téma, u nás sa o nich ani nehovorí

Sme krajinou, ktorá patrí medzi najzaostalejšie krajiny Európskej únie v otázke odpadového hospodárstva. Hoci vyprodukujeme viac ako dva milióny ton komunálneho odpadu ročne, máme len dve spaľovne na odpad (Bratislava a Košice) a 116 skládok na komunálny odpad a ďalšie skládky na nebezpečný a stavebný odpad. Niektoré krajiny ako Nemecko, už dokonca skládky zakázali. No u nás sa stále povoľujú. Viac o problematike nám prezradil riaditeľ KOSIT-u Marián Christenko, ktorý šéfuje spaľovni v Košiciach

Páčil sa vám článok?