ZŠ Ostredková v Ružinove sa rozrastá o nový moderný pavilón z unikátnej konštrukcie Pinnacle

9.3.2023
0

Zdroj: DÚHA, a.s

Páčil sa vám článok?

Pavilón Základnej školy Ostredková v bratislavskom Ružinove už naberá reálne kontúry. Výstavba z ľahkej oceľovej konštrukcie Pinnacle je rýchla, a tak už v septembri by mala žiakom slúžiť energeticky úsporná, ekologická škola. Viac nám prezradili na tlačovom oddelení a. s. Dúha.

V budove bude sedem základných kmeňových tried, dve odborné učebne a telocvičňa pre 500 ľudí. Projekt je financovaný z európskych fondov. Zhotoviteľom stavby je spoločnosť Dúha a.s., ktorá stavbu realizuje z konštrukcie vyrobenej z ľahkej pozinkovanej ocele.

Vďaka tejto technológii je výstavba časovo menej náročná oproti výstavbe murovanej stavby. Projekt bude podľa spoločnosti (Dúha na slovenskom trhu pôsobí už od roku 1994) energeticky úsporný, vybavený solárnymi panelmi, vnútornou rekuperáciou vzduchu. Zdravotnú nezávadnosť má posilniť aj skutočnosť, že v tomto type stavby nehrozí pleseň a rovnako je minimalizovaná možnosť vplyvu prírodných katastrof či požiarov.

Zdroj: DÚHA, a.s

Stavba je z pozinkovanej ocele. 

„Tento projekt považujem za dôležitý míľnik v klasickom stavebníctve na Slovensku pre inovatívny a rýchly spôsob montáže, a to aj v nepriaznivom počasí. Konštrukcia bola postavená do dvoch mesiacov aktívnej montáže. Ide o suchý proces výstavby, montážou panelových stien vytvoríme objekt, ktorý sa následne vyplní izoláciou (zateplením), pokračuje sa opláštením. Projekt je vybavený aj fotovoltikou a vykurovanie bude zabezpečené pomocou tepelného čerpadla,“ vysvetľuje manažér pre montáž oceľových konštrukcí Dúha a.s. Marco Hochel.

Takéto stavebné riešenie je možné podľa spoločnosti využiť na stavby až do výšky desať poschodí. Systém má byť vhodný na stavbu domov, bytov, administratívnych či priemyselných stavieb, ale i hotelov, nemocníc a škôl. Rovnako na dostavby chýbajúcich priestorov materských škôl, na ktoré je možné žiadať o eurofondy z plánu obnovy. Konštrukcia sa môže využívať aj ako nadstavba na existujúcu stavbu práve vďaka svojej nízkej váhe.

Základným materiálom konštrukcie je za studena valcovaná oceľ, ktorá je odolná voči požiaru, nešíri oheň a pri požiari má dlhodobo stály tvar bez deformácií, čím zvyšuje bezpečnosť v prípade vzniku požiaru (viac času na evakuáciu). Takto zhotovená stavba môže mať rôzne druhy opláštenia. Zároveň je možné použitie ohňu vzdornej izolácie medzi jednotlivé profily, ktoré zároveň zvyšujú zvukovú nepriezvučnosť ako aj zvykovú pohltivosť.

(ms)

Páčil sa vám článok?