Videli sme už niekoľko vizualizácií mestských nájomných bytoviek - ktoré sú k realizácii najbližšie?

12.8.2022
0
Vizualizácia polyfunkčnej zóny Janikov dvor

Zdroj: MIB

Páčil sa vám článok?

Len nedávno sme spoznali víťazný projekt pre Janíkov dvor v Petržalke (úvodná foto), kde chce mesto aj vlastnou výstavbou riešiť akútny nedostatok nájomných bytov. Kam pokročili staršie návrhy, ktoré postupne predstavil Metropolitný inštitút Bratislavy?

Budúcu podobu polyfunkčnej zóny Janíkov dvor rieši ateliér A B.K.P.Š., ktorý založili Martin Kusý a Pavol Paňák. Ide o skúsených architektov, ktorí navrhovali aj Národnú banku Slovenska či novú budovu Slovenského národného divadla.

Návrh novej zóny Janíkov dvor ráta so 104 nájomnými bytmi, materskou školou pre 80 detí, prevádzkou opatrovateľskej služby pre 40 klientov aj s parkovacím domom pre približne 470 áut aj so stojiskom pre 100 bicyklov. Súčasťou zóny má byť chýbajúca občianska vybavenosť, verejné toalety, obchody, priestor pre rôzne služby ako reštaurácie či kaderníctva. Práca na projektovej dokumentácii potrvá približne dva roky, so samotnou výstavbou sa začne po tom, ako sa podarí získať všetky potrebné povolenia a obstará sa zhotoviteľ stavby.  

Zdroj: MIB/A B.K.P.Š.

​Súčasťou zóny Janíkov dvor má byť občianska vybavenosť, obchody či rôzne služby.

Projekt pre Janíkov dvor je v poradí štvrtým návrhom na výstavbu mestského nájomného bývania, ktoré postupne prezentuje Metropolitný inštitút Bratislavy. Súťaž na prvý takýto dom bola ukončená pred dvoma rokmi – ide o bytový súbor na Terchovskej ulici v Ružinove, kde by malo pribudnúť 85 nájomných bytov. V tom čase sa predpokladalo, že s výstavbou by sa mohlo začať v roku 2022, dnes mesto hovorí o roku 2023.

Zdroj: Magistrát

Vizualizácia bytového súboru na Terchovskej ulici v Ružinove 

V najvyššom štádiu prípravy je projekt na Muchovom námestí v Petržalke, ktorý ráta s výstavbou dvoch budov so 103 mestskými nájomnými a náhradnými nájomnými bytmi. Hlavné mesto podpísalo na výstavbu prvej etapy polyfunkčného komplexu zmluvu za 10,2 milióna eur s DPH s firmou Kami Profit. Zverejnená je v centrálnom registri zmlúv. S výstavbou sa má začať už na jeseň tohto roka.

Zdroj: Magistrát

​Projekt na Muchovom námestí v Petržalke je najbližšie k realizácii.

Ďalší projekt v lokalite Parková v ružinovskom Prievoze rátal s 8 menšími objektmi s 30 malými bytmi s prestrešeným nádvorím, no nič z neho nebude. Zaujímavý návrh komunitného bývania najmä pre seniorov sa mal realizovať na mestskom pozemku susediacom s Csákyho kaštieľom, definitívne ho však stopol nesúhlas miestnych ľudí a aktivistov. Zatiaľ nemáme informáciu, že by sa projekt víťazného architektonického štúdia Superatelier uplatnil v inej lokalite mesta.

Zdroj: MIB/Superatelier

Na Parkovej ulici v Prievoze malo byť nájomné bývanie prevažne pre seniorov.

​Podľa strategického plánu Bratislava 2030 sa má súčasný počet 875 bytov v priamej správe hlavného mesta zvýšiť do roku 2030 na takmer 2 500 bytov. Okrem vlastnej výstavby ich chce  mesto získať rekonštrukciou svojich starších bytov, kúpou bytov na voľnom trhu, aj spoluprácou s developermi. Začiatkom roka magistrát pridelil žiadateľom 14 zrekonštruovaných bytov a ešte tento rok plánuje  zrekonštruovať 30 bytov.

„V lete 2022 podávame na stavebné úrady aj žiadosti na povolenie rekonštrukcie dvoch bytových domov - Zámocké schody v mestskej časti Staré mesto a na ulici Velehradská v Ružinove, takže v polovici roka 2023 by sme sa mohli tešiť na ďalší prírastok bytov do bytového fondu,“ informovalo mesto na sociálnej sieti.

(ac)

Páčil sa vám článok?