Bratislava kupuje od realitky 2-izbový byt za 195-tisíc, pokus získať viac nehnuteľností nevyšiel

22.11.2021

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát urobil pokus, ktorý zatiaľ celkom nevychádza: získať pre mesto chýbajúce byty aj na voľnom trhu. Prišla jediná ponuka, od realitnej kancelárie na kúpu dvojizbového bytu za 195-tisíc eur, čo mestskí poslanci schválili minulý štvrtok.

Na pridelenie nájomného bytu sa čaká v Bratislave neúmerne dlho, v priemere 6 až 8 rokov. Dostupné bývanie pritom potrebujú nielen sociálne odkázaní či obyvatelia reštituovaných nehnuteľností, ale zároveň má byť aj motiváciou pre ľudí pracujúcich v žiadaných profesiách ako sú učitelia či policajti.

Primátor Matúš Vallo ešte pred dvoma rokmi avizoval ambiciózny plán, podľa ktorého chce mesto v priebehu 10 rokov zabezpečovať približne 200 nájomných bytov ročne a ďalších 200 nájomných bytov ročne by malo pribúdať vďaka spolupráci s developermi či bankami. Realita je taká, že rok na to dokázala Bratislava poskytnúť žiadateľom 62 bytov.

Na novo postavené mestské byty si ešte počkáme, zatiaľ verejnosť pozná iba vizualizácie niekoľkých víťazných projektov. Najďalej pokročil zámer nájomnej bytovky na Muchovom námestí v Petržalke, kde má v prvej etape pribudnúť 103 mestských bytov. Podľa informácie, ktorá odznela na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve, bola v tomto prípade už podaná žiadosť o stavebné povolenie. 

Zároveň sa postupne rekonštruujú voľné, no neobývateľné byty ktoré patria mestu. V niektorých stačí vymeniť sanitu, iné potrebujú finančne náročnú komplexnú rekonštrukciu. Do konca tohto roka by malo byť opravených 7 takýchto mestských bytov.

Zdroj: Magistrát

​Najbližšie k realizácii je nájomná bytovka na Muchovom námestí.

Odkúpenie starších 1- a 2-izbových bytov na komerčnom trhu považuje hlavné mesto za ďalší spôsob, ako rozšíriť možnosti nájomného bývania. Na tento účel vyčlenilo 1,6 milióna eur z miestneho poplatku za rozvoj: pre Raču 400-tisíc eur (max. cena 3 100 € /), pre Ružinov 1 milión eur (max. cena 2 500 €/) a pre Staré Mesto 200-tisíc eur (max. cena 3 800 €/m²). Prišla však len jedna ponuka spĺňajúca podmienky, a to od realitnej kancelárie, ktorá zjavne mala problém daný byt predať. Mestskí poslanci odsúhlasili jeho kúpu 18. novembra. Ide o zrekonštruovaný a zariadený 2-izbový byt s celkovou výmerou 53,18  na Pražskej ulici za 195-tisíc eur s DPH.

Zdroj:

​Budúci nájomný byt sa nachádza na Pražskej ulici v Starom Meste.

Problém s týmto rozhodnutím mala najmä starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. Projektu vyčítala nekoncepčnosť, za takmer 200-tisíc eur sa vyrieši bývanie len jedného človeka, kým čakateľov na mestský byt sú stovky. Primátor Vallo však jednoznačne vyhlásil, že Bratislava bude odkázaná kupovať nájomné byty aj za komerčné ceny.

Fakt je, že ide o investíciu, ktorá sa „nepreje“, ale zostane v majetku mesta. Navyše, pri súčasnom trende rastu cien nehnuteľností sa môže jej hodnota ešte zvýšiť. Biedu mestského nájomného bývania, ktoré sa v Bratislave desiatky rokov zanedbávalo, však nevyrieši. Možno bude o niečo úspešnejší druhý pokus, najmä ak budú mať záujemcovia viac času na prihlásenie svojej nehnuteľnosti: informácia o obchodnej verejnej súťaži bola zverejnená na úradnej tabuli 18. októbra, pričom svoje návrhy mohli uchádzači predkladať len do 3. novembra.

(ac)

Páčil sa vám článok?