Poznáte pani Lydku? Na Miletičke predáva už 40 rokov, pamätá si aj trhovisko na Trnavskom mýte

16.1.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Nájdete ma za uličkou s kvetmi, hneď pri prvom stole, vysvetľuje Lýdia Orságová, ktorá si už nachystala plechy do rúry. Hoci má na druhý deň pršať, počasie ju neodradí, na Miletičku príde predávať všetky dobroty, ktoré dnes napečie. Tak to robí celých štyridsať rokov.

Na „tetu Lydku“ ma upozornil pouličný spisovateľ Peter Sorát, ktorý na tomto legendárnom trhovisku ponúka svoje knižky. „Robí parádne lokše,“ prezradil autor strhujúceho autentického príbehu o živote na ulici s názvom Pouličný diviak.

S Lydkou sme sa stretli deň pred Silvestrom, vtedy ich napiekla „iba“ osemdesiat, všetky sa minuli hneď ráno. „Myslela som si, že po sviatkoch sú ľudia prejedení, že lepšie pôjdu pagáče, a stal sa opak, najskôr vykúpili lokše,“ krčí plecami. Pagáčikov priniesla na Miletičku rovných štyristo, cesnakovo-nivových aj oškvarkových. Keď otvorila veľkú dózu, krásne zavoňali.

Starší pán najskôr vyzvedá, ktoré sú lepšie, potom si vypýta po desať z oboch druhov. Keď ich šikovná trhovníčka vloží do mikroténového vrecka, vezme si ešte jeden oškvarkový rovno do úst a na stôl položí dvadsať centov navyše. Vidím, že je spokojný. „Keď ľuďom chutí, pre mňa je to najväčšia radosť,“ všimne si aj Lydka. Hoci čoskoro oslávi sedemdesiatku, pečenie ju stále baví. „Mám strednú hotelovú školu,“ pripomenie medziiným.

Zdroj: ac

​Okrem pagáčikov predávala pani Lydka aj husaciu masť od susedy: "Pomáhame si navzájom," vysvetlila.

Pracovných ponúk mala v minulosti viac, aj ich viac vyskúšala, ale Trhovisko Miletičova je miesto, ktoré ju vždy priťahovalo svojou atmosférou. „Chodievam sem veľmi rada, hoci nie každý deň. Odreagujem sa, porozprávam s ďalšími predajcami i kupujúcimi, všetci sa tu poznáme. Prídu aj dôchodcovia, ktorým nezvýšilo na väčší nákup, ale chcú sa aspoň porozprávať, nevydržia byť zatvorení v byte medzi štyrmi stenami. Niektorí ľudia peniaze nemajú, iní si ich zas nevážia,“ zhrnie svoje pozorovania.

Na Miletičke predáva už štyridsať rokov, no ešte si pamätá staré mestské trhovisko v priestore Trnavského mýta, kde dnes stojí Istropolis. Úplne na začiatku to bol dobytčí trh zameraný najmä na predaj hovädzieho mäsa, neskôr pribudli aj stánky so zeleninou, ktorú aj v rámci Bratislavy pestovali Bulhari a Juhoslovania v neďalekých záhradkách. „Tam som aj ja ponúkala ovocie a zeleninu, išlo to dobre,“ spomína Lydka, od ktorej si môžete v lete kúpiť tiež čalamádu alebo džem. „Robievam ríbezľový, jahodový, broskyňový aj slivkový,“ vyratúva, posledný rok však nestihla všetko, čo mala v pláne. Stále ju totiž vie potrápiť kĺb, pre ktorý vlani skončila v rukách lekárov: „Prvýkrát v živote som ochorela, štrnásť dní som nič nerobila, nedalo sa mi. Na to som nebola zvyknutá...“

Zdroj: archív Petra Soráta

​Na Miletičke môžete stretnúť aj pouličného spisovateľa Petra Soráta. Pripravuje knihu o príbehu tohto legendárneho trhoviska.

Z diaľky kýva starší muž, v dvoch veľkých taškách nesie Lydke prázdne sklené poháre, ktoré niekoľko mesiacov odkladal jeho syn s nevestou. Pravidelný kupujúci, pochopím. „Ako robíte šípkový čaj?“ pristaví sa zakrátko pani, keď zbadá sušené šípky, na Lydkin stôl ich priložila trhovníčka odvedľa. V tento deň predáva aj domácu husaciu masť, ktorú jej zas zverila suseda. „Pomáhame si navzájom,“ vysvetľuje Lydka, „a tak to má byť. Na Miletičke vždy nájdem dobrých úprimných ľudí, aj preto ma táto práca baví. Nikdy som si nevedela predstaviť, že by som mala robiť niekde v kancelárii, neobsedela by som. Tu som šťastná, toto je moje miesto.“

Zdroj: Marián Dekan

Trhovisko Miletičova je v zlom stave, má sa revitalizovať. Verme, že sa podarí zachovať jeho jedinečnú atmosféru.

Podobne to cítia ďalší predajcovia, a takisto mnohí kupujúci. Každý má svoj príbeh a všetky spolu dotvárajú jedinečnú náladu, ktorou žije toto najväčšie bratislavské trhovisko. „Pre architektov bude určite výzvou zachovať atmosféru, duch miesta či diverzity návštevníkov,“ priznala dávnejšie Marcela Glevická z Metropolitného inštitútu Bratislavy, ktorý plánuje v priebehu tohto roka vypísať architektonickú súťaž na revitalizáciu Miletičky. Držme si palce...

(ac)

Bieda Miletičky: Pri daždi moknú trhovníci i tovar, inžinierske siete doslúžili... K sľubovanej obnove sa zatiaľ urobil len prvý krok

Bez prípojky na elektrinu či vodu, s deravou strechou nad hlavou, cez ktorú pri daždi zateká... Predajcovia na Miletičke už roky fungujú v zúfalých podmienkach. Obnova trhoviska, ktorú pripravuje mestská časť Ružinov s Metropolitným inštitútom v Bratislave (MIB), má zohľadniť aj ich požiadavky. K realizácii je však ešte ďaleko.

Páčil sa vám článok?