Veľmi smutné: Mama labuť zo Štrkoveckého jazera bojuje o život

16.9.2020
0

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

Páčil sa vám článok?

Asi najznámejšie bratislavské labute - obyvateľky Štrkoveckého jazera opäť prenasleduje krutý osud. Po predchádzajúcich rokoch, keď viaceré uhynuli, teraz bojuje na veterine o život labutia mama.

O stave labute informovala facebookovská stránka Štrkovecké jazero, ktorá život týchto labutí dlhodobo mapuje. "Štátna ochrana prírody prišla a odviezli ju k veterinárovi. Podozrenie na botulózu. Ako viete a dookola tu píšem, jazero je stojace, nie tečúca voda! A stále sa nájdu ľudia, ktorí nechápu, že do jazera sa nič nehádže, pretože je tam dosť veľký úhyn aj rýb a živočíchov a množia sa baktérie, ktoré zabíjajú labute veľmi rýchlo bez príznakov," napísala administrátorka stránky, ktorá je presvedčená, že labute hynú v dôsledku kŕmenia zo strany ľudí.

"Tato opäť zostane sám, ak sa nám ju nepodarí zachrániť... Ešte poobede bola s malým...je mi nesmierne ťažko. Ráno idem hľadať jedno mláďa, ktoré som už nevedela nájsť..." dodala.

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Samica labute pred odchytom.

Hoci väčšina diskutujúcich na sociálnej sieti kritizuje nezodpovedné správanie ľudí, ktorí labute kŕmia, našli sa aj iné názory. "Možno by pomohlo nechať labute žiť, nesledovať každý jeden ich krok, lebo síce nie som ornitológ, ale niečo mi hovorí, že sa nerodia kvôli tomu, aby ich človek chránil, bol im za riťou a stresoval ich pri každom kroku. Tej labuti mi je ľúto, je to živý tvor a dúfam že sa z toho dostane. Treba sa však zamyslieť, prečo majú problém labute najmä na Štrkovci, bežne chodím do Petržalky a je ich tam plno, žijú si svoj zivot... Čím viac pozornosti tie labute majú, tým je to horšie. Záujem ľudí ich prinútil opúšťať jazero... chudák strážnik asi tiež nestíhal chodiť všade za nimi..." napísal pán Martin.

Ďalší z diskutujúcich sa pridal, že u nich doma husi a kačice kŕmili bez problémov chlebom a nič sa nestalo.

Labute zo Štrkoveckého jazera, ktoré každoročne postihne nejaké nešťastie, sa v Ružinove časti obrovskej pozornosti. Prednedávnom dokonca pre vodičov osádzali v blízkosti jazera výstražné dopravné značky. Písali sme o tom tu:

FOTO: Pre bezpečnosť labutí zo Štrkovca včera nainštalovali do okolia jazera výstražné dopravné značky

Ružinovský starosta Martin Chren včera na sociálnej sieti zverejnil fotografie s osádzania dočasných dopravných značiek, ktoré upozorňujú vodičov na možnú prítomnosť labutí na ceste. Labutia rodinka zo Štrkovca je totiž povestná tým, že každý deň podniká dlhšie prechádzky do širokého okolia a zatiaľ sa jej členovia ešte nenaučili využívať priechody pre chodcov...

Toto je jeden z radu článkov, ktorými sme mapovali osud labutí na Štrkovci počas minulého roka.

(ms)

Páčil sa vám článok?