Neskutočne smutné! Posledná rana pre štrkoveckú rodinu labutí!

4.9.2019
0
Mŕtvy Pipo i druhá labuť

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

Páčil sa vám článok?

Príbeh malých labutí zo Štrkoveckého jazera, ktoré sledovali stovky Bratislavčanov, bohužiaľ skončil. Dospelosti sa nedožila ani posledná malá labuť menom Pipo, ktorá bola po uhynutí sestry Luny spolu s otcom prevezená najprv do karantény a potom na iné jazero. Tam sa k nim pridala iná malá labuť a vyzeralo to na happyend. Žiaľ, obe mláďatá postihol smutný koniec.

„Pipo aj druhá mladá labuť sú mŕtvi. Včera večer volal porybný, že mladé labute sú na vode pri brehu, krídla zvesené do vody a nie sú OK. Bol som ich zobrať. Pipo bol na tom veľmi zle, už sa nedožil liečenia. Druhá labuť dostala infúziu, aj sa zdalo, že je na tom lepšie, no o druhej v noci uhynula,“ napísal Ružinovčanke Janke pán Jurečka, ktorý bol posledný, kto labute na jazere videl a robil, čo sa dalo. Ružinovčanka Janka o záchranu štrkoveckých labutí bojovala celé mesiace. Po uhynutí matky labute, ktorá sa udusila plastovou slamkou, chodila zvyšok rodiny niekoľkokrát denne kŕmiť . O labute sa starala ako o vlastné deti.

„Teraz som vybavoval vyšetrenie na Štátnom veterinárnom ústave, skúsime zistiť príčinu smrti. Osobne by som to tipol na otravu z jedla, možno ich niekto kŕmil niečím nevhodným. Je tam asi 40 iných labutí a tie sú v poriadku, to by vylučovalo problém s vodou, napr. botulizmus. Porybný si nevšimol nič nezvyčajné. No možno sa tam nejakí návštevníci zastavili cez víkend a dali labutiam, čo mali pri sebe, čo je zvyčajne čerstvé pečivo. Ale je to len špekulácia. Neviem ešte, čo gunár. Včera som tam na vode videl dospelú labuť, ale bol večer, málo svetla, neviem, či to bol on. Ešte zistím. Mrzí ma to, nemalo to skončiť takto zle,“ napísal smutnú správu pán Jurečka. Ružinovčanka Janka ju zverenila na sociálnej sieti. Sama dodala, že ju to veľmi bolí. „Vždy, keď som už mala nádej, prišla najťažšia rana...všetci sú už s maminkou,“ napísala na záver.

Labutí otec koncom mája, keď sa staral sám o tri mláďatá:

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

​Pripomeňme si tento príbeh. Štrkoveckému páru labutí sa vyliahli tri mláďatá. Tie ostali s otcom po tom, čo sa matka udusila plastom na brehu jazera. Krátko na to jedno z mláďat napadla a zabila kuna. S otcom tak zostali dve labute (Luna a Pipo). Vyzeralo to tak, že z najhoršieho je rodina vonku. A práve vďaka starostlivej Janke. No bohužiaľ počas horúcich dní sa v jazere, ktoré nemá samočistiacu schopnosť, premnožila baktéria z potravy (pečivo) a tá zabila mláďa Lunu. Druhá malá labuť Pipo a otec boli prevezení do karantény a neskôr na iné jazero. A práve dnes smutný príbeh mláďat skončil aj po uhynutí Pipa.

Luna, kým ešte žila:

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

ROZHOVOR: Aké sú labute naozaj? Vznešené a jemné či, naopak, kruté? Odborník prezrádza viac

Smutný príbeh labutej rodinky zo Štrkoveckého jazera v Ružinove sleduje mnoho Bratislavčanov. Po uhynutí matky sa o tri mláďatá staral otec - vdovec, no z mláďat prežilo už len jedno. Samca i s mláďatkom museli ochranári najnovšie odchytiť. Na Štrkovci sa labutiam akosi nedarí, pritom na Veľkom Draždiaku v Petržalke ich vidíme desiatky. Ako je to možné? Rozprávali sme sa s Jánom Gúghom z SOS/BirdLife Slovensko.

(lb)

Páčil sa vám článok?