FOTO: Dobrá správa - na Štrkoveckom jazere sa opäť objavili labute!

6.10.2019

Zdroj: S.S.

Páčil sa vám článok?

Ľudia, ktorí sa dnes išli poprechádzať ku Štrkoveckému jazeru nechceli veriť vlastným očiam - na vode plávalo pár labutí. Posledná labutia rodinka tu veru nemala šťastný život, keď postupne zahynula samička, jej dve mláďatá, ale napokon neprežilo ani to posledné - tretie, hoci sa oň po presťahovaní starali pracovníci ochrany zvierat. Snáď čaká na nové labute lepší osud, čo bude do značnej miery záležať aj na nás - ľuďoch...

"Na Štrkoveckom jazere sa opäť objavili labute! Veríme, že sa im tu bude páčiť a ľudia budú k nim zhovievaví. Štrkovecké jazero a Štrkovecká Lodenica dozerajte na ne!" napísali administrátori facebookovej stránky Ružinov Pozitív v fotografiám nových labutí na Štrkovci.

Labute k Štrkovcu neodmysliteľne patria, čoho dôkazom je aj pesnička od skupiny Elán z albumu Rabaka, ktorý vyšiel v roku 1989 a vlani k nemu spravili aj tento klip: 

Labute zo Štrkovca:

Zdroj: FB Ružinov pozitív

​Celkovo by tu mali byť štyri labute. Jeden párik a samička s mláďaťom...

Zdroj: FB Ružinov pozitív

​Zdá sa, že na Štrkoveckom jazere sa labutiam zatiaľ celkom páči...

Zdroj: FB Ružinov pozitív

O tom, ako skončili ich predchodkyne sme na webe Bratislavských novín písali celú sériu článkov:

ROZHOVOR: Aké sú labute naozaj? Vznešené a jemné či, naopak, kruté? Odborník prezrádza viac

Smutný príbeh labutej rodinky zo Štrkoveckého jazera v Ružinove sleduje mnoho Bratislavčanov. Po uhynutí matky sa o tri mláďatá staral otec - vdovec, no z mláďat prežilo už len jedno. Samca i s mláďatkom museli ochranári najnovšie odchytiť. Na Štrkovci sa labutiam akosi nedarí, pritom na Veľkom Draždiaku v Petržalke ich vidíme desiatky. Ako je to možné? Rozprávali sme sa s Jánom Gúghom z SOS/BirdLife Slovensko.

Zdroj: S.S.

​​(ars)

Páčil sa vám článok?