VIDEO: Osudom skúšané labute zo Štrkoveckého jazera si už užívajú nový domov

16.8.2019
0
Labute

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

Páčil sa vám článok?

Osud ťažko skúšanej labutej rodinky zo Štrkoveckého jazera v bratislavskom Ružinove sledovali doslova tisíce ľudí. Po tom, čo z päťčlennej rodiny prežil iba gunár Tato a jedno mláďa (Pipo), labute zo Štrkoveckého jazera odchytili. Po pobyte v záchrannej stanici sa však už tešia z nového domova.

Po niekoľkotýždňovom pobyte v záchrannej stanici sa 7. augusta gunár Tato a jediné mláďa, ktoré prežilo - Pipo dostali opäť na slobodu, keď ich vypustili na jazero, nie však Štrkovecké. Osud labutí pozorne sleduje Ružinovčanka  pani Jana, ktorá nové informácie zverejňuje na Facebookovej stránke Štrkovecké jazero

Zverejnila taktiež video, ako sa labute po dlhšom pobyte v stanici dostávajú opäť na slobodu, teda na otvorenú vodnú plochu. Ešte predtým ich však ochranári označili, aby ich mohli medzi ostatnými vtákmi rozoznať.

Vypustenie labutí na slobodu:

A ako sa dvojici labutí darí dnes? Predovšetkým už nie sú dve, ale tri. Gunár si totiž adoptoval a prijal za svoje ďalšie opustené mláďa. V novom domove, ktorého presnú lokalizáciu zámerne nezverejňujú, zdá sa, prosperujú. Pani Jana totiž zverejnila aj správu, ktorú jej poslal pán Jurečko zo Štátnej ochrany prírody, ktorý sa záchrane labutí venuje: "Bol som na jazerách aj dnes. Labute sú OK, dve mláďatá sú spolu s gunárom. Ten to tam už považuje za svoje a vyháňa iné labute. Vyhnal z vody aj dospelého gunára, ktorého som tam dnes doviezol a musel som ho dať na iné miesto. Včera vybojoval súboj s miestnym agresívnym gunárom. Už to majú vybavené, ten Váš vyhral a zostalo mu toto jazero." 

Nový domov labutej rodinky:

Zdroj: FB Štrkovecké jazero

ROZHOVOR: Aké sú labute naozaj? Vznešené a jemné či, naopak, kruté? Odborník prezrádza viac

Smutný príbeh labutej rodinky zo Štrkoveckého jazera v Ružinove sleduje mnoho Bratislavčanov. Po uhynutí matky sa o tri mláďatá staral otec - vdovec, no z mláďat prežilo už len jedno. Samca i s mláďatkom museli ochranári najnovšie odchytiť. Na Štrkovci sa labutiam akosi nedarí, pritom na Veľkom Draždiaku v Petržalke ich vidíme desiatky. Ako je to možné? Rozprávali sme sa s Jánom Gúghom z SOS/BirdLife Slovensko.

K Pipovi pribudlo ešte jedno mláďa:

​(ms)

Páčil sa vám článok?