Dospelým onkopacientom prinesú humor do nemocníc klauni už po ôsmykrát

5.11.2018
Zdravotní klauni v nemocniciach

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Prvá tohtoročná návšteva sa uskutočnila dnes 5. novembra v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Napriek diagnózam pacientov na tomto oddelení, hospitalizovaní, ale aj ich blízki aspoň na chvíľu zaženú ťaživé myšlienky na chorobu.

Profesionálni zdravotní klauni navštevujú hlavne hospitalizované deti, avšak raz do roka zavítajú aj za dospelými pacientmi. Program Kôš plný humoru realizuje ČERVENÝ NOS Clowndoctors už ôsmy rok. Počas každej jesene putujú zdravotní klauni do  šiestich  nemocníc po celom Slovensku, aby hospitalizovaným osviežili pobyt v nemocničnom prostredí.

Zdroj: TS

​Zdravotní klauni z o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors 

Program je určený najmä pre dospelých onkologických pacientov, ktorí trávia v nemocniciach dlhé a náročné chvíle. Zdravotní klauni so sebou prinesú hudbu, smiech či pohladenie a objatie. A naviac pre každého pacienta krabičku špeciálneho lieku Humorín, ktorý obsahuje dva penové červené nosy - aby si pacienti aj po odchode klaunov mohli navodiť spomienku na zábavnú návštevu.

„Predpoklad, že na onkológii sa len plače a musí byť ticho, neplatí,“ hovorí onkopsychologička Lucia Vasiľková z Národného onkologického ústavu. Humor dokáže uvoľniť psychické napätie, zmierňuje strach, láme bariéry a nabíja pozitívnou energiou. „Aj onkologickí pacienti sa radi smejú, spríjemňuje im to dni. Niektorí pacienti majú aj svoj špecifický „onkohumor“, ktorý je trochu čierny, ale dokáže byť veľmi prínosný. Aj v psychológii sa hovorí o tom, že humor patrí medzi zrelé obranné mechanizmy našej psychiky. Smiech dokáže odľahčiť aj tie najnáročnejšie chvíle – pacientom, aj ich blízkym,” dodáva Vasiľková.

 Zdravotní klauni vedia, že návštevy dospelých si vyžadujú iný prístup, ako klauniády pre deti. Dôležitá je predovšetkým empatia a schopnosť klauna vycítiť náladu a rozpoloženie pacienta. "Každý potrebuje humor, každá veková kategória. Aj chorým dospelým veľmi dobre padne, keď ich vytrhneme zo všednosti a dlhých chvíľ na oddelení. Možno zo začiatku sú ostýchaví a hanbia sa smiať pred druhými, no keď sa nálada podarí uvoľniť, zabávajú sa všetci. Niekedy dokonca fungujú rovnaké gegy, ako u detí - napríklad bublifuk je rovnako zázračný. Treba však veľmi citlivo zvažovať, ktorý prvok humoru využijeme. Dospelí na onkológii si totiž, na rozdiel od malých detí, plne uvedomujú vážnosť situácie, v ktorej sa nachádzajú,“ hovorí zdravotná klaunka Mariana Kovačechová, alias Doktorka Frčka Strelená.

Zdravotný klaun Roman Slanina alias Doktor Ondrej Gips dodáva: „Personál, ktorý ošetruje dospelých pacientov na onkológii, spočiatku neveril, že by sme mohli zmeniť ich vnímanie vlastného vážneho stavu. Boli prekvapení, že je to možné. Je to taký malý zázrak."

Profesionálni zdravotní klauni navštívia ešte 21.11.2018 pacientov v Univerzitnej nemocnici v Ružinove - Kliniku pneumológie a ftizielógie I, Oddelenie klinickej onkológie. Okrem Bratislavy prídu v novembri do nemocníc v Košiciach, Banskej Bystrici, Nitre a Žiline.

Viac informácií o občianskom združení a možnosti podporiť jeho aktivity nájdete na www.cervenynos.sk.

(TS,nc)

 

Páčil sa vám článok?