Mesto otvára tri nové záchytné parkoviská P+ R, my sme si vyskúšali cestu do centra z konca Rače

13.7.2022
parkovisko P R Komisárky

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto rozširuje sieť záchytných parkovísk typu P+R (Park and Ride - zaparkuj a pokračuj ďalej verejnou dopravou). Najnovšie otvorilo na Komisárkach v Rači a ďalšie spúšťa na Jasovskej a Macharovej ulici v Petržalke. Ponúkajú dohromady viac ako 310 zatiaľ bezplatných miest na parkovanie. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia bratislavského magistrátu.  

Záchytné parkovisko na Komisárkach je už teraz monitorované kamerovým systémom. Môžu ho využívať napríklad vodiči prichádzajúci denne do Bratislavy z Modry, Pezinka či Svätého Jura. Možnosť priameho odbočenia na parkovisko nemajú, musia pokračovať v trase k neďalekej križivatke a vrátiť sa. Parkovisko sa nachádza na ploche bývalého priemyselného areálu vedľa čerpacej stanice hneď pri vstupe do Bratislavy. Mesto získalo tento areál do prenájmu a vytvorilo tu 163 parkovacích miest.

Na mieste existujúceho parkoviska na Macharovej ulici vzniklo po úprave priestoru záchytné parkovisko pre 95 áut. Ďalšie parkovisko pre 53 áut vzniklo po vyčistení zanedbanej plochy na Jasovskej ulici. Parkoviská budú zatiaľ pre všetkých vodičov bezplatné, mesto však avizovalo, že v budúcnosti to tak byť nemusí - možno budú mať parkovanie zadarmo tí, čo si kúpia ročnú električenku na MHD.

Zdroj: ac

​Na tlačovej konferencii informovali o nových záchytných parkoviskách zľava splnomocnenec mesta pre parkovaciu politiku Peter Herceg, viceprimátorka Tatiana Kratochvílová, starosta Rače Michal Drotován a primátor Matúš Vallo.

"Neočakávame, že tieto parkoviská budú zo dňa na deň zaplnené, je ale dôležité, aby sme boli pripravení. Keďže chceme systém regulovaného parkovania PAAS rozširovať do ďalších častí mesta, rátame s tým, že dopyt po záchytných parkoviskách sa zvýši a budú využívané. Preto rozširujeme ich sieť," skonštatoval primátor Bratislavy Matúš Vallo. Parkovisko bude hlavné mesto prevádzkovať aj na Černyševského ulici v Petržalke, v tomto prípade však nepôjde o klasické P+R parkovisko. Jeho kapacita je takmer 60 miest. Mesto zároveň obnovilo značenia na existujúcom záchytnom parkovisku Cintorín Vrakuňa, ktoré má taktiež kamerový systém.

Zdroj: ac

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

​Nové záchytné parkovisko P+R Komisárky v Rači

Zdroj: ac
Zdroj: ac

​Cestu električkou z nového záchytného parkoviska Komisárky do centra sme si vyskúšali aj my. Trvala nám necelých 30 minút, ako deklaruje mesto, takže postačí polhodinový lístok na MHD za 90 centov (zľavnený 45 centov). Z parkoviska na zastávku Komisárky, ktorá je konečnou zastávkou električky v Rači, sme boli za približne 5 minút. Treba prejsť cez rušnú štvorprúdovku, priechod je vyznačený hneď vedľa zastávky električky a bez väčších problémov sa tam z parkoviska dostanú aj imobilní cestujúci, hoci chodník nie je v ideálnom stave. Pre nich je vyčlenených 6 parkovacích boxov.

V Bratislave už existujú viaceré miesta, kde je možné zaparkovať a prestúpiť na MHD, napríklad spomínané záchytné parkovisko pri Cintoríne Vrakuňa, podobným spôsobom je sčasti využívané aj parkovisko na Zlatých pieskoch či pod Mostom Lanfranconi. Ich vyťaženosť bola doposiaľ nízka. S rozširovaním systému regulovaného parkovania PAAS a spoplatnenia parkovania aj v centre mesta magistrát očakáva zvýšený dopyt po záchytných parkoviskách. Pripravuje sa vytvorenie ďalších záchytných parkovísk či výstavba nových veľkokapacitných parkovacích domov. Pribudnúť by mali napríklad v Jurajovom dvore, kde by mala v budúcnosti končiť električka, na Zlatých pieskoch i pri zoologickej záhrade.

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

​P+R parkoviská v Bratislave

Parkoviská typu P+R majú za cieľ odľahčiť dopravu v meste, preto sa v prvom rade budujú v okolí Bratislavy - v mestách a obciach Bratislavského a Trnavského samosprávneho kraja s možnosťou využiť na presun vlakovú či autobusovú dopravu. K týmto parkoviskám teraz pribudnú nové parkoviská priamo na území mesta, s možnosťou prestupu na MHD.

(TASR, bn)

Páčil sa vám článok?