Povolia člnkovanie na Chorvátskom ramene v Petržalke? Jasné stanovisko vodohospodárov

1.6.2021

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Pred pár dňami prekvapila správa, podľa ktorej sa možno už o rok budeme člnkovať na Chorvátskom ramene. Petržalská samospráva však na to potrebuje aj súhlas niektorých úradov a ochranárov. Jasné stanovisko pre náš web banoviny.sk už teraz poskytol Slovenský vodohospodársky podnik.

Plán možného sprístupnenia Chorvátskeho ramena pre malé bezmotorové plavidlá predstavili petržalskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva v polovici mája. Člnkovanie  by malo fungovať výlučne v správe a pod dohľadom mestskej časti, ktorá rešpektuje fakt, že Chorvátske rameno je vzácnym biokoridorom Petržalky. Jeho hlavnou funkciou je protipovodňová ochrana, no okrem toho sa stalo domovom pestrej škály rastlín a živočíchov, mnohé z nich sú chránené.

„Realizácia projektu by zatraktívnila celú lokalitu tak pre našich obyvateľov, ako aj domácich a zahraničných turistov. Zároveň však budeme určite klásť obrovský dôraz na súhru s prírodou,“ priblížil už schválený zámer starosta Petržalky Ján Hrčka.

Spustenie novej atrakcie je predbežne naplánované na marec budúceho roku, realizácii však budú predchádzať rokovania petržalského starostu so správcom Chorvátskeho ramena, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

V stanovisku pre náš web banoviny.sk vodohospodári potvrdili,  že vo všeobecnosti podporujú aktivity, ktoré sú zamerané na zvýšenie environmentálneho povedomia, rozvoj danej lokality  a cestovného ruchu. Hovorca SVP Marián Bocák zároveň uviedol, že pred spustením tejto atrakcie budú trvať na dodržaní konkrétnych podmienok.

Zdroj: MČ Petržalka

​Chorvátske rameno sa stalo domovom viacerých chránených rastlín a živočíchov.

Vodohospodári požadujú najmä: 

1. Mať len jedno stanovisko na nástup do člna a výstup z neho, ktoré bude náležite upravené a udržiavané.

2. Vykonávať činnosti len v období, kedy je hladina znižovaná (od marca/apríla do novembra/decembra).

3. V čase prebiehajúcich kosieb a údržby sa plavba zastaví.

4. Plavby budú na vlastné nebezpečenstvo.

5. Člnkovanie sa zakáže v priestoroch technických zariadení ako sú hate, čerpacie stanice, zhybky (tento priestor treba označiť zákazom plavby).

Zdroj: MČ Petržalka

Budúce mólo by malo byť pod mostom pri nemocnici Antolská.

Kladné stanovisko k člnkovaniu musia vyjadriť aj ďalšie inštitúcie. „Keďže  je tu evidovaný výskyt mnohých chránených rastlín a živočíchov a čiastočne je Chorvátske rameno aj chráneným areálom, je potrebné mať súhlas aj od ministerstva životného prostredia a Štátnej ochrany prírody,“ doplnil hovorca vodohospodárov.

Podľa aktuálnej informácie agentúry TASR štátne inštitúcie z oblasti životného prostredia zatiaľ nepoznajú všetky detaily zámeru Petržalky, ktorá prišla s návrhom člnkovať sa na Chorvátskom ramene. K projektu poskytnú stanovisko po oficiálnej žiadosti mestskej časti. Zdôrazňujú však dôležitosť súladu projektu s ochranou životného prostredia a zabezpečenie toho, aby nedochádzalo k ohrozovaniu chránených druhov rastlín a živočíchov.

Trasa, na ktorej by malo byť člnkovanie povolené, sa predpokladá v dĺžke 1,1 km - povedie medzi Medissimom pri jazere Draždiak po vojenský bunker B-S 13. Na ukotvenie plavidiel má podľa informácie mestskej časti slúžiť najmä prístavné mólo pod mostom pri nemocnici Antolská, kde je dobrý prístup aj poloha.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie