Prevádzky zachraňujú ľudia, ktorí v podstate porušujú opatrenia

11.4.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ako v čase korony v prežívajú petržalské puby či bufety? Podľa slov majiteľov to nie je vďaka pomoci od štátu. Zachraňuje ich lojalita skalných klientov, ktorí pri nich postoja napriek zákazu vychádzania, dobrá poloha, napríklad pri Draždiaku, alebo odvaha byť otvorení načierno pre overených známych a ich známych. Je to smutná realita počas pandémie a natíska sa otázka, aký význam majú opatrenia, ktorých dodržiavanie štát nie je schopný ustrážiť.

„Priamo z balkóna mám výhľad na krčmu, ktorá má zatemnené okná, ale dnu nenápadne vpúšťa ´svojich´ ľudí,“ hovorí mi známa. Nie je to ojedinelá skúsenosť. Nielen v Petržalke. Michal, ktorý prevádzkuje pub v nenápadnejšej časti Petržalky, doň, naopak, nepustí štamgastov ani na toaletu. Otvorené má len cez okienko. Napriek tomu mu stáli zákazníci zostali verní. Chodievali na jeseň, kým ešte bola otvorená terasa a chodievajú aj teraz, napriek zákazu vychádzania. „Nie je to len o pive. To by si mohli kúpiť a ísť domov. Lenže ľuďom chýba sociálny kontakt, dôchodcovia si k nám zvykli chodiť ráno na kávu, prečítať si noviny a prehodiť pár slov, a tak sa vracajú,“ hovorí. „Zastavia sa tu ľudia po prechádzke so psom, cyklisti po výlete...“ A tak v okolí jeho prevádzky vídať skupinky ľudí, ktorých počet sa s prichádzajúcim teplom zvyšuje. Nie každého to necháva chladným. „Nespokojní obyvatelia volajú na políciu, tá musí konať, a tak sme tu mali kontroly takmer každý deň,“ hovorí Michal.

„Policajti však boli korektní, chápu, akú dobu žijeme. Pokuty nerozdávali. Kontrolovali ľudí, či majú test a vyzývali ich, nech sa rozídu a nezdržujú pri prevádzke. Aj nám hovorili, aby sme ich posielali preč, ale to sa nedá. My ich upozorníme, ale to je všetko, čo je v našej moci, keďže na našej terase nestoja.“ Straty v tržbách sú napriek tomu citeľné, podporou od štátu, čo nedávno dostali za tri mesiace, pokryjú akurát odvody zamestnancov.

Aj jemu je jasné, že jeho podnik zachraňujú ľudia, ktorí v podstate porušujú opatrenia. Absurdné? Rovnako ako to, že hneď vedľa pubu zriadili odberné miesto pre PCR testovanie. Keď je v ňom rad, tieto dve skupiny ľudí sa navzájom šacujú pohľadmi. S tým rozdielom, že skupinka pri múriku si koleduje o pokutu, ale to, že ľudia s podozrením na covid okupujú chodník, ktorým chodia ľudia do a z predajne potravín a samotné odberné miesto je súčasťou tohto komplexu, nikoho netrápi.

Zdroj: Marián Dekan

​Keď nemôžeme sedieť na terase, sedíme takto.

Zachrániť podnik však môže aj poloha. To je príklad bufetov na Draždiaku. Desiatky ľudí idú k jazeru na prechádzku a keď vidia, že bufet je otvorený, zastavia sa a niečo si kúpia. A kým to zjedia a vypijú, postoja na brehu jazera. Nemalo by sa to? Nemalo... S čoraz väčším oteplením však bude týchto návštevníkov stále viac. Nedá sa to zastaviť. Stačí sa pozrieť na rady na zmrzlinu na sídlisku. Skôr či neskôr bude nutné to postávanie pred prevádzkami zlegalizovať, napríklad otvorením terás. Aby príkazom či opatreniam zostala nejaká vážnosť. Aby neboli na smiech ako VZN o zákaze používania zábavnej pyrotechniky na Silvestra...

Viac o fungovaní bufetu pri Draždiaku si môžete prečítať tu:

Príbehy smutnej doby: Zachraňuje nás bufet pri Draždiaku, do teplého počasia vkladáme veľké nádeje

„Je smutné, že to musím povedať, ale nás nezachraňuje štát, ale ľudia, ktorí napriek lockdownu vyjdú von na prechádzku a kúpia si počas nej v našom bufete nejaký nápoj alebo jedlo. Sme im za to vďační,“ hovorí Peter Miklušičák, majiteľ bufetu Petržalská pláž pri Draždiaku a reštaurácie Wimbledon v budove tenisového klubu Slávia Právnik, ktorá je však už od Vianoc zatvorená.

(in)

Páčil sa vám článok?