Poznáte príbeh Novoročného koncertu pod pyramídou? Vymyslel ho Petržalčan

27.12.2020

Zdroj: Koloman Zúrik/archív O. L.

Páčil sa vám článok?

Nie sme horší ako Rakúšania, povedal si bývalý spevák Lúčnice Ondrej Lörinčík. Práve takto sa začala písať história výnimočného podujatia v Bratislave, na ktoré boli vstupenky vždy beznádejne vypredané.

Petržalčan Ondrej Lörinčík je muž plný energie a nápadov, nič na tom nemení fakt, že má vek dôchodcu. Priznáva, že myšlienka pripraviť každý rok na 1. januára Novoročný koncert pod pyramídou, ktorý sa vždy konal vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a počúvali sme ho v priamom prenose aj na Rádiu Regina, bola tak trochu trucpodnik. 

Vyprovokovali ho vystúpenia slávnej Viedenskej filharmónie, ktoré v rámci novoročného programu tradične vysiela aj naša televízia. „Viedenskí filharmonici sú výborní, to je jasné. Ale keď som v roku 2016 počúval tie ódy na Straussovcov, chvály o tom, ako pozdvihli hrdosť svojho národa a čo priniesli pre svet muziky, povedal som si - veď aj my máme interpretov a skladby, ktoré zneli na rozhlasových vlnách z Viedne, Budapešti, Prahy a Berlína! Umelcov, ktorým svojho času tlieskala Európa! Prečo by napríklad náš Gejza Dusík so svojím tangom či Ernest Genersich s čardášfoxom nemohli byť aspoň rovnocenní valčíkom či quadrilám týchto pánov? A bol tu aj výrok kapelníka orchestra Bratislava Hot Serenaders Juraja Bartoša, citujem: Nám hocikde vo svete stačí zahrať Anča, Anča, Anča, Hana alebo Saigon a všetko je vybavené! To mi vnuklo nápad urobiť niečo podobné, spolu s týmto orchestrom. Môj sen sa stal realitou aj vďaka prekvapivo kladnej reakcii Slovenského rozhlasu, ktorému som navrhol možnosť spolupráce,“ spomína na začiatky Ondrej Lörinčík.

Na otázku, čo na tento nápad hovorí orchester, mu vraj kapelník a trubkár v jednej osobe Juraj Bartoš povedal: „Zorganizuj, my to dáme!“ A bolo rozhodnuté. Všetko mal premyslené do detailov, námet, dramaturgiu, scenár, propagáciu, aj honoráre pre účinkujúcich. Rozhlas poskytol potrebné priestory v budove obrátenej pyramídy na Mýtnej ulici v Bratislave a zabezpečil priamy prenos na Rádiu Regina.

Prvý ročník Novoročného koncertu pod pyramídou odznel 1. januára 2017 pod názvom Úsvit slovenskej populárnej a tanečnej hudby. Publikum, ktoré zaplnilo všetky miesta v sále, bolo nadšené, odozva bola výborná aj u rozhlasových poslucháčov. Vystúpenie unikátneho orchestra hrajúceho na autentické nástroje z 20. rokov je zážitkom, ktorého sa, ako zdôrazňuje Ondrej Lörinčík, nedá prejesť.

Zdroj: Koloman Zúrik/archív O. L.

Unikátny orchester sa špecializuje na hot-jazzovú hudbu 20. a 30. rokov.

Nasledovali ďalšie ročníky a vždy s inou témou, podľa dohody by sa skladby v programoch jednotlivých koncertov mali opakovať len v minimálnej miere. „Máme z čoho vyberať. Slovensko od začiatku 30. rokov do polovice 50. rokov, čiže v období noblesy slovenského tanga, malo vyše 70 autorov populárnej hudby a vzniklo takmer 760 šlágrov. Len Gejza Dusík ich napísal asi 250, nehovoriac o operetách,“ pripomína Ondrej Lörinčík.

Najnovšie pripravil piaty ročník koncertu s názvom Piate dostaveníčko s noblesou melódií slovenského tanga, ale všetko sa zmenilo. Najskôr mu skrížil plány Slovenský rozhlas, ktorý sa na poslednú chvíľu rozhodol, že na úspešne naštartovanej tradícii už ďalej nebude spolupracovať. „Rozhodnutie rozhlasu ma nemilo prekvapilo, ale isté je, že Novoročný koncert pod pyramídou sa aj v roku 2021 uskutoční. V prípade, že nebude môcť byť s účasťou publika, tak formou online prenosu z domovskej scény orchestra v spoločenskom dome Nivy v Bratislave. Ak bude účasť publika možná, odohrá sa na Nový rok vo Veľkej sále Domu kultúry Cultus Ružinov,“ ubezpečoval nás Ondrej Lörinčík ešte začiatkom decembra. Ani to už neplatí.

„Vzhľadom na nové protipandemické opatrenia... musí byť koncert preložený na iný termín. Náhradný termín čoskoro zverejníme a za prípadne vzniknuté komplikácie sa ospravedlňujeme,“ dozvedeli sa Bratislavčania aj na stránke Ticketportal. Ondrej Lörinčík však verí, že novoročný koncert s unikátnym orchestrom Bratislava Hot Serenaders sa mu podarí zrealizovať. Možno po Troch kráľoch, možno na Valentína...

Zdroj: Koloman Zúrik/archív O. L.

Dámske vokálne trio Serenaders Sisters v šatách z tohto noblesného obdobia.

Áno, mohol by starosti hodiť za hlavu a užívať si pokoj na dôchodku, ale nie je tento typ. Napriek problémom, s ktorými nerátal, nestráca chuť ani motiváciu: „Šíriť dobrú hudbu, od srdca, to je radosť. Baví ma to o to viac, keď vidím, že aj publikum sa teší. A to je to najmenej, čím a ako môžem pomôcť ľuďom ľahšie preklenúť súčasné ťažké obdobie poznačené pandémiou,“ myslí si Lúčničiar Lörinčík.

Každý rok má koncert inú tému

2017: Úsvit slovenskej populárnej a tanečnej hudby – zaznamenal obdobie 30. rokov minulého storočia.

2018: Rozkvet slovenskej populárnej a tanečnej hudby - zaznamenal obdobie konca 30. až prvej polovice 40. rokov minulého storočia.

2019: Slovenský génius melódie – venované Gejzovi Dusíkovi a jeho operetám

2020: Mne sa každé dievča páči – odzneli všetky skladby s dievčenskými menami v názve

2021: Piate dostaveníčko s noblesou obdobia slovenského tanga - výber najkrajších skladieb na záver jednej etapy podujatia. Tento novoročný koncert zrušila korona, termín zatiaľ nie je jasný.

(ac)

Páčil sa vám článok?