Neotvárajte okná, na Račianskej hasiči bojujú s rozsiahlym požiarom známej budovy

9.10.2021
0

Zdroj: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Bratislavskí hasiči dnes zasahujú pri veľkom požiari na Račianskej ulici v areáli bývalého podniku Palma. Privolali ich tam o 10:00 h mestskí policajti, ktorí plamene spozorovali.

"Takmer 50 profesionálnych a dobrovoľných hasičov momentálne zasahuje pri požiari opustenej budovy na Račianskej ulici v Bratislave, ktorý vypukol dnes pred desiatou hodinou ráno. Ide o historickú dvojpodlažnú budovu s rozlohou 60x40 metrov s dreveným krovom a eternitovou strechou. Budova je v asanácii," informovali nás z operačného strediska hasičov. 

Zdroj: Reprofoto FB Juraj Cocher

Na mieste zasahujú hasiči zo všetkých bratislavských hasičských staníc a dobrovoľní hasiči z Ružinova, Petržalky, Starého mesta a Podunajských Biskupíc.

"Hasenie komplikujú prepadávajúce sa stropné konštrukcie, momentálne zásah prebieha iba zvonku - aj pomocou výškovej techniky. Hasičom sa zatiaľ darí chrániť okolité stavby a oheň sa nerozširuje. Verím, že čoskoro dôjde k lokalizácii požiaru," informoval na sociálnej sieti minister vnútra Roman Mikulec.

Hasiči tiež vykonávajú opatrenia na zamedzenie rozšírenia požiaru na okolité objekty a merajú kvalitu ovzdušia. Zatiaľ neboli namerané zvýšené hodnoty nebezpečných látok. Veliteľ zásahu si na miesto vyžiadal hasičský dron.

Požiar, ako ho zaznamenal Juraj Cocher:

Zdroj: Fb Corwin

Magistrát vyzval ľudí a okolí, aby neotvárali okná. "Vzhľadom na rozsah požiaru upozorňujeme obyvateľky a obyvateľov z Nového Mesta a Rače, ku ktorej sa unikajúci dym šíri, aby boli obozretní a neotvárali okná na svojich príbytkoch, kým sa nepodarí požiar uhasiť," vyzvalo vedenie mesta. 

Budova patrí spoločnosti Corwin, ktorá k požiaru vydala nasledujúce stanovisko: 

"V areáli Palmy dnes v ranných hodinách došlo k požiaru v objekte bývalej lisovne. Aká bola jeho bezprostredná príčina v tejto chvíli nevieme. Celá udalosť bude predmetom vyšetrovania. Vzniknutá situácia nás mrzí, nakoľko objekt bývalej lisovne sme v budúcnosti plánovali zachovať a zapracovali sme ho do našej vízie novej Palmy pre ľudí. Chceli sme ho adaptovať a zrekonštruovať rovnako, ako aj ďalšie industriálne stavby v rámci pripravovanej revitalizácie areálu.

Zdroj: TASR - Miroslav Košírer

Corwin už dlhodobo upozorňoval, že napriek ochranným opatreniam a snahe bezpečnostnej služby, ktorá dohliada na túto časť areálu bývalej Palmy susediacu so železničnou traťou, nie je dlhodobo udržateľné zabezpečiť tieto zdevastované objekty pred vniknutím nepovolaných osôb, bezdomovcov a kriminálnych živlov. Tieto budovy tu stáli celé roky bez povšimnutia a ich stav je vo viacerých prípadoch už havarijný. Podobné incidenty vrátane opakovaných vlámaní do areálu sme v minulosti riešili a hlásili opakovane.

Zdroj: FB Roman Mikulec - minister vnútra

V každom prípade vyvinieme maximálne úsilie s cieľom predchádzať podobným udalostiam a veríme, že v čo najkratšom čase budeme môcť pristúpiť k obnove Palmy, aby sa z nej stalo bezpečné a atraktívne miesto."

Správu aktualizujeme. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?