S parkovaním pri bufetoch na Kamzíku je koniec!

24.4.2019
0
Parkovanie na Kamzíku

Zdroj: Mestské lesy

Páčil sa vám článok?

Les na Kamzíku nie je parkovisko, ale verejný priestor, vyhlásili lesníci. Mestské elsy Bratislava sa rozhodli urobiť rázny koniec autám parkujúcim až hore pri bufetoch.

Medzi bufetmi a zastávkou autobusu už pribudla nová dopravná značka, zakazujúca vstup motorovým vozidlám. Z cesty by tak po novom mala byť promenáda pre peších a cyklistov, s tým, že priestor plánujú postupne kultivovať. "Po dôkladnej diskusii s odborníkmi, mestskou políciou a na základe sťažností od návštevníkov, sme sa rozhodli zrušiť nelegálne parkovanie medzi zástavkou autobusu a bufetmi na Kamzíku. Situácia sa najmä cez voľné dni stávala nezvládnuteľná a dochádzalo ku konfliktom medzi pešími, cyklistami a parkujúcimi autami," informovali mestské elsy na sociálnej sieti.

"Miesta, na ktorých parkujú autá po okraji cesty, sú lesné pozemky. Parkovanie tu nikdy nebolo povolené, plánované ani vhodné, avšak zo zvyku sa tolerovalo. Parkujúce autá blokujú hlavnú prístupovú cestu do tejto časti lesoparku. V prípade požiaru či úrazu sa sem záchranné zložky majú problém dostať – neprejdú pomedzi zaparkované autá. Posledný prípad sa stal túto zimu, našťastie nešlo o ohrozenie života. Na úzkom priestore tu prichádzajú do konfliktu parkujúce autá, cyklisti a peší vrátane detí. Takáto situácia nie je komfortná pre žiadnu z týchto skupín," vysvetľujú lesníci.

Vstup motorových vozidiel už zakazuje novoosadená dopravná značka:

Zdroj: Mestské lesy

​Parkovanie bude naďalej možné na veľkom parkovisku a dole pri reštaurácii Stroodel. "Cez víkendy je možné využiť posilnenú linku elektrobusu č.144, ktorá už nadväzuje na každú linku trolejbusu č.203. Asfaltku medzi zástavkou autobusu a bufetmi vnímame ako dôležitú súčasť rekreačného areálu Kamzík. Postupne ju plánujeme meniť na príjemnú promenádu pre peších a cyklistov. Na Kamzíku tiež rozbiehame drobné zmeny k lepšiemu – opravujeme a osádzame nové lavičky, odstraňujeme vizuálny smog, staré betóny a odpady ešte z dôb socializmu," dodali mestské lesy.

Autá parkujúce na Kamzíku:

Zdroj: Mestské lesy

​Autá parkujúce na Kamzíku:

Zdroj: Mestské lesy

​Parkovisko dole pri reštaurácii Stroodel:

Zdroj:

Veľké parkovisko, kde bude naďalej možné parkovať:

Zdroj: Marián Dekan

​(ms)

Páčil sa vám článok?