Čo sa deje? Zo Železnej studničky odchádzajú nákladiaky naložené vyrúbanými stromami

19.11.2018
0
Ťažba dreva na Železnej studničke

Zdroj: Eva H.

Páčil sa vám článok?

Kto chodí na Železnú studničku, asi si všimol nákladné autá plne naložené vyrúbanými stromami. Zisťovali sme, čo sa deje.

"Stále sa hovorí o tom, že žiadny výrub stromov na  Železnej studienke sa nekoná. Ale už viackrát sa nám stalo, že vždy, keď sme boli na Železnej studienke,  sme videli, ako sa odvážajú vyrúbané stromy (a chodíme tam dosť často). Pretože sme sa poučili, teraz sme boli v pohotovosti a snažili sme sa to v tej rýchlosti zachytiť. V tento deň (7. novembra - pozn. red.) po 11.00 h sa odvoz stromov uskutočnil dvakrát. Možno to bolo aj viackrát, ale my sme tam boli od 11.00 h do 14.00 h. Je mi to veľmi ľúto, lebo lesopark je taký krásny a my  ho takto  ničíme," napísala nám čitateľka Eva, ktorá nákladiak 7. novembra aj odfotografovala.

Zdroj: Eva H.

O stanovisko sme požiadali Mestské lesy, ktoré nám výrub stromov potvrdili. Ide však o plánované množstvo. "Mestské lesy v Bratislave (lokalita Železná studienka) ťažia stromy podľa aktuálneho "Plánu starostlivosti o les". Ročný etát je 7679 kubických metrov dreva, z toho úmyselná ťažba je 5000 kubických metrov, rozdiel môže byť náhodná ťažba (kalamita) v prípade, ak v priebehu roka vznikne,informoval nás Rudolf Ivičič z Mestských lesov v Bratislave.

Zdroj: Eva H.

​V priebehu roka sme už viackrát písali o konflikte viacerých bratislavských mestských častí s lesníkmi. Starostovia Devína, Karlovej Vsi a Dúbravky sa v začiatkom roka spojili, aby zabránili ťažbe v niektorých častiach Bratislavy. Nešlo však o spor s Mestskými lesmi v Bratislave, ale so štátnym podnikom Lesy SR.  Pre zaujímavosť možno uviesť, že kým v Mestských lesoch v Bratislave sa na rozlohe 3 100 hektárov ťaží cca 7 000 kubických metrov dreva ročne, štátne lesy na rozlohe 4 100 ha ťažia takmer 17 000 kubických metrov dreva, čo vyvolalo pobúrenie verejnosti. 

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie