Sú studne na ostrove Sihoť ohrozené znečistením Dunaja pri Viedni?

23.1.2020
0
Na ostrove sihoť vysadia prirodzené druhy drevín - sihot1
Páčil sa vám článok?

Studne na ostrove Sihoť v Bratislave nie sú ohrozené, obyvatelia sa báť nemusia. Ubezpečuje o tom Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS).

Spoločnosť koncom minulého týždňa v rámci preventívnych opatrení dočasne odstavila studne pre povrchové znečistenie Dunaja ropnými látkami v okolí rakúskej Viedne.

"Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, sa podarilo znečistenie zachytiť ešte v Rakúsku. Kroky, ktoré sme podnikli, mali čisto preventívny charakter. Išlo o preventívne opatrenie a studne nie sú ohrozené," uviedol hovorca BVS Peter Podstupka s tým, že spoločnosť využíva všetky svoje vodárenské zdroje podľa svojej potreby.

Vo štvrtok 16. januára bola podľa BVS v dôsledku olejovej škvrny na Dunaji prerušená lodná preprava medzi Greifensteinom a elektrárňou Freudenau v Rakúsku, čiže v úseku dlhom približne 30 kilometrov. Preventívne boli odstavené studne v okolí rakúskej metropoly, k rovnakému kroku pristúpila aj BVS. Odstavenie studní v tesnej blízkosti Dunaja bolo preventívnym opatrením na zabezpečenie toho, aby sa nečistoty z Dunaja počas používania studní nevpili do podložia, čo by mohlo neskôr ohroziť kvalitu vody. Vodárne deklarovali, že zásobovanie hlavného mesta vodou nie je žiadnym spôsobom ohrozené a využívajú iné vodárenské zdroje, ktoré má BVS k dispozícii v dostatočnej kapacite.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?