Víkend zatvorených hraníc nás opäť prenesie do obdobia Železnej opony

7.11.2023
0

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

V sobotu 11. novembra si na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi opäť pripomenieme dôležitý moment našich moderných dejín. Po ôsmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Organizátor podujatia, Bratislavský samosprávny kraj (BSK), chce spoločne s verejnosťou oceniť hodnotu slobody a vzdať úctu tým, ktorých túžba po nej stála to najcennejšie – ľudský život. Viac nám prezradila jeho hovorkyňa Lucia Forman.

Tradičné podujatie Víkend zatvorených hraníc prinesie tento rok strhujúce príbehy ľudí túžiacich po slobode a priblíži ako prežívali časy za železnou oponou deti a mladí ľudia.

„Je dôležité nezabúdať na históriu a dôležité medzníky, ktoré sa odohrali. Rovnako je našou povinnosťou si dobu neslobody pripomínať a ukazovať aj tým, ktorí ju nezažili, ako napr. vyzerala taká triviálnosť - prechod cez hranice. Život si treba vážiť, aj slobodu a nebrať ju ako samozrejmosť. Máme obrovské šťastie, že môžeme žiť slobodne, cestovať a vyjadrovať sa. Vážme si, čo máme a myslime na to, čo museli obetovať iní,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Podujatie Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční v dňoch 10. a 11. novembra 2023. Prvýkrát sa však uskutoční v regióne Záhorie.

V piatok 10. novembra 2023 sa začne v KD – Kino Malacky divadelným predstavením pre stredné školy a verejnosť s názvom Krídlo, ktoré vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom. Po predstavení sa uskutoční diskusia s historikom ÚPN Petrom Miklem a účinkujúcimi.

Sobota 11. novembra sa už tradične bude odohrávať pod Cyklomostom slobody v Devínskej Novej Vsi. Návštevníci sa k cyklomostu môžu prepraviť zážitkovým autobusom Železná opona, na ktorý je potrebné sa vopred prihlásiť (https://bratislavskykraj.sk/hranice/). Cestou sa stanú svedkami príbehu o tom, ako sa deti a mladí ľudia pred rokom 1989 nevedomky stávali súčasťou represívneho režimu na hraniciach.

Návštevníci si budú môcť vyskúšať aj branné cvičenie a zistiť, čo všetko musel ovládať „uvedomelý“ občan ČSSR. Na „cestičke pohraničníkov“ v Devínskej Novej Vsi historik Peter Mikle priblíži príbehy útekov cez železnú oponu. Pripravená je aj nová geokešingová hra Iron Curtain, kde sa hráči virtuálne ocitnú v totalitnom režime, ktorý neskončil. Špeciálne pre deti je pripravený zážitkový program o opone, ktorá nepatrila do divadla.

Program na pódiu bude patriť nezabudnuteľným skladbám Nežnej revolúcie v podaní Andrey Bučko a Dominiky Kavaschovej. Ako zasiahla železná opona do životov detí a mladých ľudí porozpráva historik Peter Mikle. Herci Divadla ASTORKA Korzo´90 prednesú autentické príbehy ľudí, ktorí túžili po slobode. Program spestrí aj jedinečný príbeh lásky slovenskej colníčky a rakúskeho colníka, ktorých spojila Nežná revolúcia v roku 1989.

Záver sobotného podujatia bude patriť pietnej spomienke a kladeniu sviečok k Pamätníku obetí železnej opony.

Víkend zatvorených hraníc organizuje BSK v spolupráci s Ústavom pamäti národa, Krajskou organizáciou cestovného ruchu, OZ v Lepších časoch a Mestskou časťou Bratislava – Devínska Nová Ves. Podujatie je súčasťou Festivalu slobody.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?