FOTO: Takto prebiehal masívny zásah proti komárom

29.4.2023
0

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

V zaplavených územiach v Devínskej Novej Vsi, kde sa to hemžilo miliónmi lariev komárov, zasahovali pracovníci granulátom BTI z helikoptéry. Práve na rozsiahlych zaplavených otvorených plochách je najefektívnejší zásah larvicídom BTI dronmi alebo helikoptérou. V ťažšie dostupných terénoch aj v tejto lokalite zas aplikujú granulát BTI z člnov a pomocou chrbtových chrličov.

"Túto sezónu máme za sebou už teraz 2 600 monitoringov liahnisk, viac ako 60 zásahov naprieč mestom a v intenzívnych zásahoch pokračujeme," informuje na sociálnej sieti magistrát. 

Pri aplikácii v správnom čase a správnej koncentrácii ničí larvicíd BTI až 100% lariev v liahnisku, ešte skôr ako sa z nich stihnú vyliahnuť komáre. Preto zasahujú proti larvám v čo najkratšom čase všade tam, kde je to možné. "Vďaka BTI môžeme zasahovať dokonca aj v 3. a 4. stupni ochrany (ako je to aj v tomto prípade) - teda tam, kde by sme škodlivým chemickým postrekom zasiahnuť nemohli," uvádza sa na sociálnej sieti. 

FOTOGALÉRIA:

​V záplavových územiach sa ale nachádzajú aj niektoré plochy aj s najvyšším 5. stupňom ochrany, kde zákon nedovoľuje ani zásah BTI. Preto nie je možné zlikvidovať všetky liahniská v Bratislave, no vďaka včasným zásahom eliminujú milióny lariev a výrazne tak redukujú množstvo vyliahnutých komárov.

Ďalšie miesto, kde nemôžu profesionáli zasiahnuť, sú záhradky. "Robíme skutočne všetko pre to, aby nám komáre čo najmenej znepríjemňovali život, tisíce komárov sa však aj tak liahnu na záhradách v sudoch s vodou, krhlách či záhradných jazierkach. Preto prichádzame s novinkou a tablety BTI, ktoré zničia komáre ešte v štádiu larvy, si môžete vyzdvihnúť na miestnych úradoch všetkých mestských častí (zatiaľ s výnimkou Rače a Petržalky) a tiež na Službách občanom u nás na magistráte na Primaciálnom námestí 1," dodáva samospráva. 

Ak sa radi prechádzate v bratislavskej prírode, môžete spojiť príjemné s ešte príjemnejším a pridať sa k dobrovoľníčkam a dobrovoľníkom, Lovcom komárov www.lovcikomarov.sk

​(ivk)

Páčil sa vám článok?