Čaka vás viac než 350 podujatí: Bratislava cez víkend otvorí svoje brány, viaceré inštitúcie i bežne neprístupné budovy

15.4.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Počas nadchádzajúceho víkendu 20. - 21. apríla 2024 sa oplatí vyraziť do ulíc hlavného mesta. Bratislavské mestské dni prinesú pouličné šou, koncerty, divadelné predstavenia, komunitný trh, silent disco aj prehliadky historických budov. Viac nám prezradila PR špecialistka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska Barbora Lehocká

Otvorené budú dvere Primaciálneho paláca a viacerých mestských inštitúcií. Vďaka zapojeniu mestských častí, mestských a partnerských organizácií sa počas dvoch dní bude v Bratislave konať viac než 350 podujatí.

Obľúbený festival Bratislavské mestské dni organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) spolu s magistrátom. Do programu jeho 21. ročníka sa zapája 14 mestských častí, 15 mestských organizácií a ďalší partneri.

Spoločne pripravili žánrovo rozmanitý program pre všetky vekové kategórie, ktorý sa koná na viacerých scénach naprieč celým hlavným mestom. „V rôznych obdobiach a kultúrach ľudia verili, že kľúče majú moc otvárať neznáme a odkrývať tajomstvá. Počas Bratislavských mestských dní otvárame Bratislavu a množstvo jej dverí. Vážime si, že sa do podujatia zapájajú mnohé mestské organizácie, mestské časti a ďalšie partnerské inštitúcie. Spolu tak tvoríme kultúrne mesto, kde ľudia môžu zdieľať všetko to pekné spoločne,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

Víkend plný zážitkov a živej mestskej kultúry

Otváranie mestských brán v historickom prevedení prebehne v sobotu o 9:00 h na Primaciálnom námestí – s hudbou, šermom, za zvukov bubnov a fanfár a s odkazom na korunovačnú tradíciu. Počas oboch dní budete môcť navštíviť priestory Primaciálneho paláca vrátane kancelárie primátora.

Zdroj: BKIS

Otvorený bude i Primaciálny palác vrátane kancelárie primátora. 

Na nádvoriach paláca sa bude hrať šach a spoločenské hry, na Primaciálnom námestí nájdete gastro zónu a komunitný stôl. V sobotu od 11:00 do 17:00 budete môcť zažiť jedinečný Bratislavský orloj – vystúpenia pouličných umelcov a umelkýň na balkóne Primaciálneho paláca ohlásia každú celú hodinu.

Víkend otvorených budov

Okrem Primaciálneho paláca a otvorených dverí do mestských inštitúcií budú mať obyvatelia mesta možnosť nazrieť do 24 historických budov či zaujímavých bratislavských priestorov. V ponuke prehliadok je bratislavské krematórium, Klarisky, Slavín, YMCA, Stará i Nová tržnica, Albrechtov i Rómerov dom, zákulisie Divadla P. O. Hviezdoslava, historické priestory na Bielej 6 a mnohé ďalšie. Odporúča sa rezervovať si svoje miesto na www.bratislavskemestskedni.sk, miesta na prehliadkach sú obmedzené.

Z centra von

Bratislavské mestské dni sa konajú na území celej Bratislavy aj vďaka zapojeniu mestských častí a mestských organizácií. Mestské lesy okrem Lesníckych dní na Partizánskej lúke pripravujú v sobotu grilovačku v Hájovni Krasňany. Nové Mesto pozýva na otvorenie revitalizovaného parku na Račianskom mýte, Devín a Záhorská Bystrica na jarnú knižnú burzu a Dúbravka na detské divadielko. Vajnory v sobotu otvoria cyklistickú sezónu a v Karlovej Vsi sa cez víkend koná festival Svetový deň cirkusu. Lamač sa zapojí do Víkendu otvorených budov sprístupnením Kaplnky sv. Rozálie.

Keďže Bratislavské mestské dni sa konajú v blízkosti Dňa Zeme, súčasťou programu je viacero environmentálnych podujatí, ktoré rozvíjajú tému ekologicky zodpovedného správania. Aktivity ku Dňu Zeme pripravuje Rača, Rusovce, Ružinov, Petržalka, Podunajské Biskupice či Vrakuňa, BKIS organizuje sadenie rastliniek aj ekoworkshopy v Sade Janka Kráľa.

Bohatý hudobný program 

Hudobný program Bratislavských mestských dní bude pestrý - vystúpia Tata Bojs, Gramophon Brothers, Orchester Jeana Valjeana, Hudba ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Hudba Hradní stráže a Policie České republiky, Tamara Kramar aj žiačky a žiaci bratislavských ZUŠ. Na Silent disco v Klariskách paralelne zahrajú DJi Signate a Matey, na nádvorí Bielej 6 v rámci warm-up vystúpi DJ Raylab.

Zdroj: BKIS

Klarisky slúžia ako koncertná sieň. 

Návštevníkov mesta čakajú počas víkendu aj viaceré pouličné šou – v uliciach Starého Mesta zažijete cirkusový sprievod, zábavné divadlo Servisáci i chodúľovú prehliadku divadla Dvor Zázrakov s Kráľovnou srdca. Vyvrcholením sobotného večera bude magická Fénixova záhrada českého zoskupenia V.O.S.A. Theater, ktorá pred historickú budovu SND prinesie interaktívnu svetelnú inštaláciu so živým spevom a svetelné a akrobatické vystúpenia.

Jazdy historickými vozidlami aj Propelerom

Vyše 100 rokov spájal staromestský a petržalský breh Dunaja legendárny Propeler. V sobotu bude výnimočne premávať opäť – loď Martin naraz prevezie na druhú stranu rieky 160 pasažierov.

Zdroj: BKIS

Do ulíc vyrazia aj historické vozidlá. 

Objavovať mesto môžete aj počas jázd Cabriobusom, kde aj tento rok bude sprievodcom primátor Bratislavy Matúš Vallo. Dopravný podnik Bratislava počas mestských dní opäť vypraví do ulíc svoje historické vozidlá.

(ms)

Páčil sa vám článok?