Sú naozaj vianočné trhy v Bratislave predražené? Pozreli sme sa na ceny

25.11.2022
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Po dlhej pandemickej pauze sa do historického centra Bratislavy konečne vrátili tradičné vianočné trhy. Mnohí Bratislavčania sa tejto správe potešili, nespokojenci však ešte pred ich otvorením vyhlásili, že sú predražené a budú ich ignorovať. Sú ceny naozaj výrazne vyššie ako pred troma rokmi?

Na vianočné trhy sme sa vybrali v piatok predpoludním, vtedy bolo ešte ľudí pomenej, v tejto chvíli je však už situácia iná. Stánky na Hlavnom aj Hviezdoslavovom námestí ponúkajú typické vianočné dobroty ako cigánsku, lokše, zemiakové placky, štrúdle, varené víno či horúci punč, nájdete tu však aj ľudovo-umelecké výrobky, ktoré môžu byť milým darčekom pod stromček. Všimli sme si, že väčšina predajcov má cenníky uvedené výrazným písmom a umiestnené na viditeľnom mieste, takže sa ľahko zorientujete.

Konštatujeme tiež, že ceny spred pandémie boli o dosť nižšie ako sú tie dnešné. Kým v roku 2019 ste si napríklad cigánsku kúpili za 4,50 eura, teraz za ňu zaplatíte 6 eur, ale aj 6,50 eura. A ak vám pridajú do žemle k mäsu a ďalším ingredienciám navyše grilované šampiňóny alebo grilovaný oštiepok, vyjde vás až na 8,50 eura alebo 9 eur. Drahá pochúťka, hoci to už je výdatná porcia, o ktorú sa možno radi s niekým podelíte. 

Zdroj: ac

​Na vianočných trhoch nájdete tradičné dobroty.

Pozreli sme sa aj na ceny lokší, ani tie nemôžu chýbať na vianočných trhoch. Aj tu si priplatíme. Mastená lokša bez náplne stála pred troma rokmi 1,20 eura a s pečeňovou náplňou 2 eurá, dnes dáte 2 eurá za obyčajnú mastenú lokšu a za lokšu plnenú pečeňou 3 eurá, 3,50 eura alebo aj 4 eurá  (podozrievaví tvrdia, že je v nej len pečeňová paštéta). Ale videli sme i suchú lokšu za 2 eurá a jednoduchú mastenú bez náplne za 2,50 eura, teda za dvojnásobok sumy v porovnaní s rokom 2019. Pre zaujímavosť, v ponuke na Hlavnom námestí majú dokonca bezlepkové lokše.

Zdroj: ac

Stánky rozvoniavali už predpoludním.

Zdražel tiež trdelník, ktorý sme si pred pandémiou kúpili za 3 eurá a dnes sme ho našli za 5 eur, a niekde takisto punč: v roku 2019 ste mali pohárik za 2,50 až 3 eurá, teraz sme videli cenu 3 eurá, ale aj 4,30 eura, a na Hviezdoslavovom námestí dokonca až 5,50 eura. Varené víno (1,50 eura až 2 eurá v roku 2019) mali v jednom vianočnom stánku rovnako za 2 eurá (2 dcl), no v inom si už pýtali 2,50 eura, a niekde dokonca 4,50 eura. Pravdaže, nie je víno ako víno.

Zdroj: ac

​Vianočné trhy fungujú od štvrtka 24. novembra.

Na Hviezdoslavovom námestí sme však objavili aj „zázračný stánok“ s cenami takmer ako pred pandémiou. Napríklad mastenú lokšu mali len za 1,50 eura a štrúdľu za 2 eurá. Keď sme sa pýtali majiteľa, ako to dokázal, pokrčil plecami – vraj verí, že sa mu aj tak oplatí predávať.

Jeho sused z vedľajšieho stánku však komentoval: „To mi príde ako potravinárska charita, sociálna výpomoc. Aj ja by som rád znížil ceny, ale nemôžem ísť do mínusu.“ Poznamenal tiež, že za prenájom stánku tento rok platí viac ako v  minulosti, takže sa nik nemôže čudovať, že aj ceny má vyššie.

Zdroj: ac

Zemiaková placka stojí 4 eurá, so syrom, smotanou či slaninkou 4,50 eura.

Niektoré ďalšie ceny

(orientačné, od stánku k stánku sa môžu líšiť):

Cigánsky burger: 7,50 €

Zemiaková placka: 4 € - 4,50 €

Grilovaná klobása: 5,50 €

Kapustnica s chlebom (0,33 l): 5 €

Slivková parená buchta: 4,80 €

Chlieb s masťou a cibuľou: 2 € - 2,50 €

Štrúdľa: 2 € - 3,50 €

Horúci nápoj Tatratea (0,2 l): 2,50 € - 3,80 €

Medovina (0,1 l): 3,50 € 

Nealko punč (0,2 l): 2,50 €

Slivkové víno (0,2 l): 2 € - 3 €

Hriatô (0,4 dcl): 3,50 €

(ac)

Páčil sa vám článok?