Sneží. Dopravný podnik prezradil, ako sa pripravoval na zimu

2.12.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava pripravil v spolupráci s hlavným mestom Operačný plán zimnej služby v DPB na zimné obdobie 2019/2020. Tu sú niektoré detaily.

DPB tvrdí, že jeho dispečing DPB. bude úzko spolupracovať s dispečingom magistrátu, aby spoločne mohli zabezpečiť komfortné využívanie služieb MHD aj počas nepriaznivých poveternostných podmienok počas tejto zimy.

Vozidlá MHD prešli podľa DPB pred prichádzajúcim zimným obdobím údržbou nielen v rámci kontroly kúrenia a ventilátorov vykurovacích telies vo vozidlách, ale navyše všetky autobusy aj trolejbusy prešli tiež kontrolou pneumatík. Tieto vozidlá sú celoročne vybavené zimnými pneumatikami s kontrolovanou minimálnou výškou dezénu nielen na hnacích, ale aj na vodiacich a hnacích nápravách. Sú to buď nové pneumatiky alebo protektory so záberovým,  či vodiacim dezénom. Tento rok podnik od apríla prezul len na autobusoch už vyše 1710 pneumatík za kvalitnejšie.

„Pneumatiky nesú od výrobcu označenie M+S (blato+sneh) a aj označenie tzv. alpským symbolom, čo v praxi znamená, že tieto pneumatiky sú certifikované na zimnú prevádzku. Legislatíva SR za zimnú pneumatiku vo všeobecnosti považuje plášť vybavený označením M+S, avšak rozhodli sme sa zvýšiť bezpečnosť jazdy vozidiel MHD v zime používaním práve takýchto zimných pneumatík,“ povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský. Vlastnosti týchto pneumatík na snehu museli byť preukázané v testoch, v ktorých museli splniť stanovené limity.

DPB chce tiež operatívne posilňovať nočné zmeny pre prípadné odstraňovanie porúch, ktoré sa v súvislosti s nízkymi teplotami v ranných hodinách môžu vyskytnúť pred výjazdom vozidiel na denné spoje.

Do operačného plánu je tiež zaradené čistenie tratí elektrických dráh od snehu či námrazy na celom území mesta. Keď bude vyhlásený celomestský zásah na čistenie zastávok MHD, ktoré má podnik v správe, taktiež zabezpečí schodnosť vrátane priľahlých priechodov pre chodcov, ak sú súčasťou električkovej trate. Pripravený bude tím zamestnancov, ktorý vyrazí do ulíc. Pre zabezpečenie zjazdností tratí MHD a trakčného vedenia budú v nočných hodinách v prípade potreby nasadené námrazové vozidlá.

Všetci vodiči podľa DPB sú a budú pravidelne upozorňovaní a školení o správnej technike jazdy v zimnom období, s dôrazom na jazdu v kopcovitých terénoch mesta.

(ms, ts) 

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie