HYPOTÉKY: Úroky sú na miniume, čakajú nás ďalšie zmeny

9.4.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Po sprísnení podmienok na priznanie hypotekárnych úverov záujem o hypotéky mierne poklesol. Už v júli nás čaká ďalšie sprísňovanie. O hypotekárnych úveroch, aktuálnych úrokoch sme sa zhovárali s Martinom Švidroňom z www.financnahitparada.sk.

Klesol záujem o hypotéky po sprísnení podmienok na ich pridelenie?
Snaha NBS o spomalenie rastu objemu úverov na bývanie sa pomaly začína napĺňať, avšak plné zmeny podmienok poskytovania úverov pocítime až po 1.7.2019, kedže k sprísneniu podmienok prichádza v postupných krokoch. Kým pred dvomi rokmi sme na trhu videli 15-percentný medziročný rast, v decembri 2018 to bolo už pod 12 percent.

Poskytujú banky hypotekárne úvery aj do väčšej výšky ako 70 percent z hodnoty nehnuteľnosti?
Opatrenia z dielne NBS neobme­dzujú maximálnu výšku úveru na 70 percent  hodnoty nehnuteľnosti. Banky môžu naďalej poskytovať časť úverov až do výšky 90 percent z hodnoty zábezpeky. Maximálny podiel úverov medzi 80 a 90 percent hodnoty nehnuteľnosti môže aktuálne po zmenách NBS tvoriť 25 percent. Po 1.7.2019 tento podiel opäť klesne, na stanovených 20 percent. Od 1. júla 2018 je zrušená možnosť poskytovať úvery nad 90 percent hodnoty nehnuteľnosti.

Ako sa banky snažia prilákať klientov po zmene podmienok?
Keďže úrokové sadzby sú už na minimách, banky sa snažia lákať klientov na rôzne benefity a akciové ponuky. Aktuálne, v rámci jarných hypotekárnych akcií sa snažia banky zaujať napríklad 100 percentnou zľavou z poplatku za poskytnutie úveru. Ďalej si klienti môžu znížiť celkové preplatenie hypotéky využitím bezplatných mimoriadnych splátok, môžu mať vedenie účtu počas celého obdobia prvej fixácie zadarmo. V ponuke je aj zaujímavý benefit v podobe vybavenia a zaplatenia vkladu záložného práva do katastra. Častým benefitom je aj zľava z úrokovej sadzby za poistenie úveru. Dnes je v ponuke aj zaujímavý benefit, keď si vie klient vyberať vhodnú nehnuteľnosť aj po schválení úveru.

Aké sú momentálne najvýhodnejšie úroky na hypotékach?
Výška úrokovej sadzby je vždy závislá od fixácie, ktorú si klient zvolí. Napríklad pri fixácii na jeden rok je to od 0,89 percenta, pri fixácii na 3 roky je to od 0,99 percenta, pri fixácii na 4 roky je to od 1,00 percenta a pri fixácii na 5 rokov od 1,20 percenta. Veľmi dôležité je, aby si klient v okamihu rozhodovania spravil porovnanie, kedže úrokové sadzby sa môžu v čase meniť.

Čo banky pri žiadosti o hypotéku požadujú?
Medzi základné kroky, ktoré treba pri vstupe do úverového vzťahu s bankou urobiť, patrí preukázanie totožnosti, príjmu a účelu úveru. Pri založení nehnuteľnosti ju musíme vedieť dokladovať znaleckým posudkom. Súčasťou je aj list vlastníctva a kópia z katastrálnej mapy.

Ako najlepšie prefinancovať nehnuteľnosť, ak nedisponujem 20 - 30 % obstarávacej ceny nehnuteľnosti?
Ideálne je, ak si klient zabezpečí prostriedky na dofinancovanie kúpnej ceny nehnuteľnosti samostatne a to buď prípravou v dostatočnom termíne pred očakávanou kúpou a investíciou do nehnuteľnosti, alebo ak dokáže pomôcť rodina. Jednou z možností je založiť druhú nehnuteľnosť, napríklad rodičovskú, čím sa zvýši hodnota možného úveru. V prípade, ak to nie je možné, prichádzajú do úvahy ďalšie úvery, napríklad spotrebný úver. Po skončení prvej fixácie si klient vie spojiť úvery opäť do jednej hypotéky. Ďalšou z možností je aj medziúver zo stavebného sporenia. Avšak treba byť obozretný. Dobré časy a nízke úrokové sadzby môžu rýchlo skončiť a dlh z úveru bude treba splácať aj v ťažkých časoch.

(mc)

Páčil sa vám článok?