MZ: Od 1. januára nebudú niektorí pacienti doplácať za lieky. O aké skupiny ľudí ide?

2.1.2022
Lekáreň

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Od 1. januára viaceré skupiny pacientov nebudú doplácať za lieky v lekárni. Podľa vyjadrenia rezortu zdravotníctva, je ich cieľom zvýšiť dostupnosť liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín pre najviac zraniteľné skupiny obyvateľstva. MZ o zmenách informovalo na sociálnej sieti.

Odpustenie doplatkov pre dôchodcov, ZŤP a ďalšie zákonom vymenované skupiny má po novom závisieť od výšky príjmu pacienta. Nárok na odpustenie doplatku má pacient s príjmom nižším ako 680 eur za mesiac. Doplatok bude pacientovi odpustený priamo v lekárni pri výdaji liekov. Nulové doplatky sa týkajú liekov s najnižším doplatkom spomedzi porovnateľných liekov. U porovnateľných liekov s vyšším doplatkom bude doplatok znížený o hodnotu doplatku najlacnejšej alternatívy.

Toto sa týka nasledovných skupín pacientov: držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, držiteľov preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, poberateľov invalidného dôchodku, poberateľov invalidného výsluhového dôchodku, invalidov, ktorým nevznikol nárok na invalidný dôchodok, poberateľov starobného dôchodku, poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku, v ktorom je nárok na starobný dôchodok, poberateľov dôchodku z iného členského štátu EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, Švajčiarska, pacientov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek a nevznikol im nárok na starobný dôchodok, poberateľom predčasného starobného dôchodku, ktorým nevznikol nárok na starobný dôchodok.

​"Nárok na odpustenie doplatku ostáva naďalej zachovaný pre pacientov s príjmom nižsím ako 680 euro na mesiac. Zdravotná poisťovňa naďalej vráti pacientom doplatky, ktoré prevyšujú limit spoluúčasti po skončení kalendárneho štvrťroka na ich účet," spresnilo ministerstvo zdravotníctva. O týchto možnostiach sa môžu pacienti poradiť s lekárom či lekárnikom.

(ts,nc)

Páčil sa vám článok?