Dobrá správa: Liek Lagevrio účinný proti koronavírusu je dostupný pre slovenských pacientov

27.12.2021
0

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Na základe zmluvy priamo s výrobcom nakúpi Slovensko 34 560 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia Covid-19.

Aktuálne je už k dispozícii 5 760 liečebných cyklov. Liek tak bude dostupný v lekárňach na základe indikácie všeobecným lekárom.

"V prvom januárovom týždni očakávame dodanie ďalších 13 058 liečebných cyklov. Liečebný cyklus je balenie potrebné na liečbu jedného pacienta. Liek Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir teda je a bude dostupný aj pre pacientov na Slovensku. Zrušil sa iba jeden zo spôsobov budúceho nákupu," informovalo nás ministerstvo zdravotníctva.

Vláda totiž uplynulý týždeň na základe materiálu Ministerstva zdravotníctva SR schválila uznesenie, ktoré ruší nákup 35 000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravir na liečbu ochorenia COVID-19. Tento nákup mal byť na základe výsledkov spoločného obstarávania Európskej komisie. To však neznamená, že liek nebude na Slovensku dostupný. Druhá forma nákupu, bilaterálna zmluva s výrobcom, je stále platná. Na základe nej nakúpime takmer 35 tisíc balení lieku.

Liek Lagevrio je perorálne, priamo pôsobiace antivirotikum s obsahom účinnej látky molnupiravir, určené na liečbu ochorenia spôsobeného infekciou SARS-COV-2.
„Liečebný cyklus“ znamená jednu fľašu obsahujúcu štyridsať (40) kapsúl. Indikuje sa pacientov s vysokým rizikom vývoja závažného priebehu ochorenia.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?