Viete, ktorý zimný šport dokáže zlepšiť vaše zdravie a náladu súčasne?

14.12.2021

Zdroj: Karramba Production/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Zima sa pomaly, ale isto začala, o čom nás tento rok už stihli presvedčiť nielen prvé mínusové teploty, ale aj výraznejšie snehové zrážky, ktoré v mnohých regiónoch spôsobili kalamitu. O pár dní sa však snehová nálož určite postará aj o prípravu svahov na praktizovanie jedného z najlepších a najobľúbenejších zimných športov.

Vedeli ste ale, že okrem adrenalínu v krvi, sa dokáže postarať tento koníček aj o vaše lepšie zdravie a náladu? Poďte sa o tom na základe niektorých výhod lyžovania presvedčiť.

Lyžovanie je dobré pre mozog

Pravidelné lyžovanie je dobré pre váš mozog, pretože musíte neustále dávať pozor na svoje okolie a rýchlo reagovať. Zaisťujete aj jeho dokonalú stimuláciu, čo pri dôležitom multitaskingu v práci určite oceníte. Zároveň tým podporujete vaše motorické schopnosti a rýchle reakcie. Samozrejme, aby to bolo aj o pohodlí, nezabudnite si do mrazu na svah k lyžiam vziať aj dobré lyžiarske rukavice.

Spálite kalórie

Aj keď je čakanie na vleku dnes o niečo dlhšie, pri lyžovaní všetky nadbytočné kalórie určite spálite. Presnejšie, je to okolo 450 kalórií za hodinu. Spaľovanie kalórií môžete zvýšiť, ak dáte do lyžovania viac plynu alebo uprednostníte náročnejší svah, na ktorý by ste si už ale mali vziať profesionálnejšie skialpové lyže. Zážitok z jazdy, pri ktorej urobíte niečo aj pre svoje telo, bude potom omnoho lepší.

Tvarujete si najdôležitejšie svaly tela

Ak robíte pri lyžovaní krásne oblúky, používate takmer všetky svaly. Ak pridáte plyn a prikrčíte sa, precvičíte si nohy, zadok, brucho aj chrbát, ktorý sedavou prácou za posledné dva roky výrazne trpel. Nájdite si preto na lyžovanie čas a nemusíte sa trápiť iba v posilňovni.

Zdroj: View Apart/Shutterstock.com

Doplníte si chýbajúce zásoby vitamínu D

Samozrejme, že lyžovanie vám vyčarí úsmev na tvári aj bez slnka na oblohe. Ideálne ale je, ak pri lyžovaní nejaké slnečné lúče sú. Vaše telo potom nebude mať s uvoľňovaním hormónov šťastia tie najmenšie problémy. A všetci veľmi dobre vieme, že v zimných mesiacoch je dobrá nálada vzácna ako nikdy predtým.

Tak si pred výberom vhodného svahu a kvalitných lyží nezabudnite posvietiť nielen na letáky plné zliav, ale aj aktuálnu predpoveď počasia. „Slnečný vitamín“ sa koniec koncov postará o vašu silnú imunitu.

Kardiovaskulárny systém sa vám poďakuje

Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú, že lyžovanie môže posilniť kardiovaskulárny systém. Vyrazte preto do hôr čím skôr! A čím vyššie bude vybrané lyžiarske stredisko, tým viac láskavosti urobíte svojmu telu. Pobyt vo veľkých výškach predsa stimuluje tvorbu novej krvi. Tým sa zlepšuje zásobovanie buniek a tkanív kyslíkom, z čoho bude v konečnom dôsledku profitovať nielen vaše srdce, ale celé telo.

Nevyhľadávajte preto na zdokonalenie svojho tela iba telocvične a špeciálne posilňovacie stroje. Vyskúšajte sa dostať do formy zábavnou formou a uvidíte, že byť fit nie je vždy drina.

Zdroj: Max Topchii/Shutterstock.com

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?