Preplatí vám poisťovňa aj poškodené čelné sklo?

23.9.2021

Zdroj: bigstockphoto.com

Páčil sa vám článok?

Medzi najčastejšie škody, s ktorými sa vodiči stretávajú, patria praskliny na čelnom skle od kamienkov, ktoré odleteli spod kolies okoloidúceho auta. Tieto situácie sú často diskutované, pretože hoci by takéto poškodenia mali byť preplatené z povinného zmluvného poistenia, nie vždy je to také jednoduché.

Môžete sa pri prasknutom čelnom skle spoľahnúť na vaše PZP?

Najvyšší súd SR vydal pred niekoľkými rokmi precedens, podľa ktorého majú takto vzniknuté škody pôvod v prevádzke motorového vozidla, a preto by mali byť hradené z PZP. Problém je však v tom, že základom pri priznaní poistného plnenia zo zákonného poistenia je poznanie vinníka. Inými slovami, ak má spôsobená škoda známeho vinníka, bude vyplatená z jeho PZP. Keď vám kamienok, ktorý odletel spod kolies iného auta, poškodil čelné sklo, k vodičovi daného vozidla sa môžete dopátrať len veľmi ťažko. Verejnosť je však mylne presvedčená, že podľa rozhodnutia Najvyššieho súdu sú poisťovne povinné preplácať poškodené čelné sklá aj vtedy, keď vinník nie je známy. Čo však nie je pravda a poisťovne majú právo odmietnuť vyplatiť poistné plnenie, ak sa vodiča, ktorý je za škodu zodpovedný, nepodarilo vypátrať. To však neznamená, že poistenie auta vás pri takto vzniknutých škodách nepodrží.

Riešením je pripoistenie k PZP

Spory o preplatenie poškodeného čelného skla zo zákonnékatho poistenia často končia na súdoch a v neprospech klientov. Tomu sa môžete ľahko vyhnúť vďaka pripoisteniu čelného skla, ktoré si môžete uzatvoriť v rámci vášho povinného zmluvného poistenia. Takto si zaistíte nárok na poistné plnenie v prípade poškodenia alebo zničenia čelného skla. Niektoré poisťovne dokonca poskytujú poistnú ochranu pre všetky sklá na vozidle. Vďaka tomuto pripoisteniu rozšírite poistnú ochranu vášho auta a v prípade poškodenia autoskla sa vyhnete doťahovaniam s poisťovňami. Okrem čelného skla sa môžete poistiť aj proti škodám od výtlkov, pri živelných udalostiach alebo pri zrazení divej zveri.

Ak chcete vedieť, v ktorej poisťovni si uzatvoríte PZP s pripoistením čelného skla za tú najlepšiu cenu, využite porovnanie cien PZP od Netfinancie.sk. Ľahko si na tejto stránke nielen porovnáte ceny, ale poistenie auta si aj kompletne online uzatvoríte. Nemusíte nikam chodiť, všetko vybavíte priamo z počítača alebo cez mobil.

Výhodne si takto dojednáte poistenie, ktoré bude vaše auto spoľahlivo chrániť aj pred takými nepríjemnosťami, ako je rozbité či poškodené čelné sklo.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?