Napoludnie sa rozoznejú zvony na kostoloch, pripomenú obete ochorenia COVID-19

11.4.2021

Zdroj: grkatba.sk

Páčil sa vám článok?

V nedeľu napoludnie sa na desať minút rozoznejú zvony katolíckych kostolov na celom Slovensku. Cieľom je, aby zvuk zvonov pozval veriacich k modlitbe za tých, ktorí zomreli na ochorenie COVID-19 i za všetky ostatné obete pandémie.

Počas dňa slávia veriaci katolíckej cirkvi Nedeľu Božieho milosrdenstva, ktorá završuje Veľkonočnú oktávu a zdôrazňuje tajomstvo Božieho milosrdenstva. Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Sviatok Božieho milosrdenstva slávili prvýkrát v Krakovskej arcidiecéze v roku 1985, neskôr sa k tomu pridali niektorí poľskí biskupi vo svojich diecézach. Ján Pavol II. v roku 1995 povolil tento sviatok pre všetky diecézy v Poľsku. Po kanonizácii sestry Faustiny 30. apríla 2000 pápež vyhlásil tento sviatok ako záväzný pre celú cirkev.

Nedeľa Božieho milosrdenstva má významné miesto v liturgickom roku. Je to deň, ktorý nesie v sebe prísľub samého Krista: úplné odpustenie všetkých vín a trestov za hriechy.

Tento sviatok oslávia v on-line podobe aj v Svätyni Božieho Milosrdenstva v Smižanoch. Naplánovaný je celodenný program, ktorý sa bude dať sledovať na YouTube kanáli. Vystúpia v ňom viacerí biskupi, o sviatku bude hovoriť napríklad vladyka Cyril Vasiľ, administrátor Košickej eparchie. Slávnostnú svätú omšu bude sláviť diecézny administrátor Spišskej diecézy Ján Kuboš. Hodinu milosrdenstva priblíži rožňavský biskup Stanislav Stolárik.

Práve túto nedeľu biskupi vybrali, aby prosili o Božie milosrdenstvo pre zosnulých a o Božiu pomoc pre pozostalých. "Dohodli sme sa so všetkými otcami biskupmi, že v tento deň zvonením zvonov vo farnostiach jednotlivých diecéz pozveme veriacich k spoločnej modlitbe za všetky obete pandémie. Budeme prosiť za viac než 10.000 ľudí, ktorí podľahli ochoreniu COVID-19, ale aj za všetkých, čo zomreli v dôsledku situácie, ktorú pandémia spôsobila a tiež za ich blízkych a pozostalých," vysvetlil predseda KBS Stanislav Zvolenský.

(TASR)

Páčil sa vám článok?