Nový Istropolis očami jeho holandských architektov: Do Bratislavy chceme priniesť niečo naozaj výnimočné

17.2.2021

Zdroj: immocap.sk

Páčil sa vám článok?

Bratislavčania a mestská časť Nové mesto môžu konečne získať štvrť, v ktorej budú mocť zažiť všetko, od kultúry, cez spoločenský život, gastronómiu až po relax v komunitnej atmosfére.

Dom odborov v Bratislave čaká v najbližších rokoch premena, z ktorej má vzísť nová vitálna štvrť so špičkovým kultúrno-kongresovým stánkom. Áno, hovoríme o niekdajšom Dome odborov a Trnavskom mýte. Celosvetovo renomované holandské štúdio KCAP, ktoré zvíťazilo v medzinárodnej architektonickej súťaži vďaka svojej vízii udržateľného mestského centra, nemá ľahkú úlohu. Na čo sa môžu Bratislavčania tešiť a ako uvažovali architekti pri tvorbe Nového Istropolisu?

Architekti priznávajú, že premeniť Istropolis na prekvitajúcu modernú mestskú štvrť nie je ľahké. „Nový Istropolis je pre nás veľká výzva. Spolu s Immocap-om sa snažíme vytvoriť kvalitnú architektúru a urbanizmus, ktoré môžu poslúžiť ako príklad budúceho rozvoja mesta a priniesť do Bratislavy naozaj niečo výnimočné,“ hovorí Jeroen Dirckx, partner v architektonickom štúdiu KCAP, ktoré navrhlo podobu Nového Istropolisu v spolupráci s nemeckým štúdiom Cityförster.

Zdroj: immocap.sk

Pre architektov z KCAP je to na Slovensku premiéra, hoci sa môžu pochváliť viac ako 30-ročnou históriou úspešne realizovaných projektov po celom svete. Tie ukazujú, že KCAP je absolútnou svetovou špičkou vo vytváraní verejných priestorov, ktoré mestám a štvrtiam vdýchnu nový, autentický život. Len v Európe sa im podarilo oživiť centrum Rotterdamu, vybudovať štvrť HafenCity v Hamburgu a skultivovať územie so stanicou Europaallee v Zürichu. V Bruseli transformovali bývalý výstavný areál EXPO s národným štadiónom a Atomiom a v Londýne vytvorili novú mestskú štvrť London Legacy Framework prestavbou Olympijskeho parku po hrách v roku 2012.

Pre projekty, ktoré pripravovali, je typické, že budovy komunikujú s okolím a nadväzujú na mestskú štruktúru. Výsledkom sú funkčné, vzdušné a svetlé projekty, ktoré sú ideálne pre rozvíjanie komunitného života. To chcú docieliť aj v Novom Istropolise. “Hľadáme flexibilné riešenia, ktoré obstoja v skúške času a prispôsobia sa budúcim potrebám a využitiu a zároveň hľadáme riešenia, aby naše budovy zanechali čo najmenšiu ekologickú stopu a, ak je to možné, boli energeticky sebestačné. Je to architektúra pre ľudí, ktorí ju používajú a ktorá obohacuje zážitok z mestského života,” približuje Jeroen Dirckx.

Čo hovoria architekti z KCAP a Cityforster o Novom Istropolise?

Nový Istropolis bude výnimočný nielen architektúrou, ale aj zeleňou

Bratislava má v novom kultúrno-kongresovom centre získať novú dominantu v atraktívnej štvrti, ktorá pritiahne ľudí na Trnavské mýto. Dnes tento dopravný uzol Bratislavčania využívajú iba ako prestupný bod. Večer by ste pred Istropolisom márne hľadali inú živú dušu ako ľudí bez domova.

Čo prinášajú svetoví architekti do Bratislavy? Prejdite sa spolu s nami zákutiami ich Nového Istropolisu:

 

Immocap spolu s KCAP Bratislavčanom sľubujú, že bezútešnému Trnavskému mýtu je koniec. Nový Istropolis bude príjemným miestom na trávenie času pre všetkých – či už sem prídu za kultúrou alebo si posedieť v parčíku pri fontáne.

Práve zelene výrazne pribudne. Holandské štúdio kladie totiž veľký dôraz na ekologickú stránku a energetickú udržateľnosť svojich projektov. Zelené budú nielen verejné priestory, ale aj budovy. V porovnaní so súčasnou budovou, ktorá už nedokáže reagovať na klimatické výzvy 21. storočia, Bratislava získa plne funkčnú svetovú architektúru s interiérmi a verejnými priestormi, ktoré sú energeticky efektívne a v súlade s dnešnými environmentálnymi princípmi.

„Prvoradým cieľom v našich projektoch je urobiť z nefunkčných lokalít lepšie miesta na život. Pre Bratislavu a Trnavské mýto to znamená vytvoriť vitálnu štvrť, v ktorej sa bude spájať kultúrny a spoločenský život, kvalitné verejné priestory so širokým spektrom využitia, s priamym prepojením na živý parter a plochy zelene. Jednoducho príjemné mestské prostredie s rôznymi funkciami, kde budú obyvatelia radi tráviť svoj voľný čas a kam sa budú opakovane vracať. To všetko v ideálnej rovnováhe, ktorá je environmentálne udržateľná a podporuje zdravý životný štýl,“ vysvetľuje Jeroen Dirckx.

Zdroj: immocap.sk

Kultúra sa otvorí ľuďom

Architekti sa pri navrhovaní nového kultúrneho stánku sústredili najmä na to, aby komunikovalo s verejnými priestormi a aj preto je ich najobľúbenejším prvkom Nového Istropolisu jeho otvorenosť a to, že sa eliminujú bariéry medzi vnútrajškom a vonkajškom. „Podujatia sa v Novom Istropolise nemusia konať iba v interiéroch. Vďaka transparentnosti kultúrneho stánku, využitia presklených plôch a množstva vstupov sa môžu rozšíriť aj do verejných priestorov. Môžu sa tu konať festivaly, ktoré budú sčasti dnu a sčasti vonku a vytvoria skutočný pocit inklúzie. Silným okamihom v projekte je aj foyer, ktoré nie je len obyčajným vstupom do divadla či koncertnej sály, ale stáva sa obývačkou mesta – prídete si sem posedieť pri umeleckých kúskoch, na kávu alebo sa stretnete s klientom.“

Na návrhu budúceho kultúrno-spoločenského centra sa podieľa aj rešpektované britské expertné štúdio Charcoalblue, ktoré stojí za dizajnom siení Open Up Kráľovskej opery v Londýne, nového vlajkového divadla Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti, či vysoko flexibilného Perelmanovho Centra v Svetovom obchodnom centre v New Yorku. V spolupráci s architektmi a inžinierskymi tímami sa špecializujú na dizajnové služby pre širokú škálu kultúrnych a kreatívnych priestorov.

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?