Hrozné podmienky, internáty sú v dezolátnom stave, štát uvoľnil 12 miliónov na rekonštrukciu

19.9.2020
0

Zdroj: Študentská rada vysokých škôl

Páčil sa vám článok?

Pri pohľade na podmienky vo vysokoškolských internátoch sa vám niekedy až obracia žalúdok. Na ich rekonštrukciu uvoľnilo ministerstvo financií vyše 12,2 milióna eur. Študenti však upozorňujú, že to nebude stačiť.

„Ministerstvo financií ide prerozdeliť posledných 12 miliónov z balíka 50 miliónov, peniaze určené ako prvá pomoc (ešte v roku 2015) na rekonštrukcie havarijných stavov vysokoškolských internátov. Študentské domovy ale potrebujú ďalšie finančné prostriedky na to, aby sa v nich dalo civilizovane žiť," upozorňuje Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). 

„Vysokoškolské internáty na Slovensku boli celé desaťročia ponechané vlastnému osudu, žiadna z vlád sa nezaujímala o ich rekonštrukcie. Z tohto dôvodu sme sa dostali do bodu, kedy na väčšine internátov bývajú študenti v katastrofálnych podmienkach, ktoré nezodpovedajú štandardom ani len konca 20. storočia. Akékoľvek finančné prostriedky poskytnuté internátom nejdú na luxusné ubytovanie, ale na základný štandard, ktorý potrebuje každý študent. Hneď sa študuje lepšie, keď sa študentovi nerozpadáva balkón, neprefukujú okná, posteľ nie je z roku 1980 a sociálne zariadenie spĺňa aspoň základné hygienické štandardy," vysvetľuje rada. 

Zdroj: Študentská rada vysokých škôl

Aj takto to vyzerá na internáte Ekonomickej univerzity - ŠD Hroboňova 4 (DOPA). 

Študenti krok ministerstva oceňujú, no upozorňujú, že stále ide o financie z balíka 50 miliónov, ktoré boli prisľúbené v roku 2015 a ktoré sa začali čerpať v roku 2018.

"Aktuálne prebiehajú diskusie o prerozdelení finančného balíka obnovy z EÚ, pričom je nevyhnutné myslieť aj na vysokoškolské internáty a celkovú infraštruktúru na vysokých školách. Vyzývame Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby v súčinnosti s Ministerstvom financií predložili Európskej komisií investičný zámer na rekonštrukcie študentského bývania," dodáva rada vysokoškolákov. 

Zdroj: Študentská rada vysokých škôl

Sprcha vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra v Mlynskej doline (internáty Univerzity Komenského). 

Rezort financií na otázku, či sa plánujú na tento zámer vyčleniť ďalšie peniaze, odpovedal, že sa je k tomu predčasné vyjadrovať, pretože sa realizujú rokovania k návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2021 až 2023.

Zo sumy 12.234.083 eur bolo podporených 18 verejných vysokých škôl. V rámci dofinancovania získala na rekonštrukciu internátov najviac najväčšia a zároveň aj najstaršia univerzita na Slovensku – Univerzita Komenského v Bratislave. Ide o sumu vyše 6,1 milióna eur. Z materiálu z dielne rezortu financií vyplýva, že Slovenská technická univerzita v Bratislave a Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre získali zhodne po 600.000 eur. Univerzita J. Selyeho v Komárne zas 551.000 eur, Ekonomická univerzita v Bratislave 539.000 eur, Technická univerzita v Košiciach, Žilinská univerzita v Žiline a Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici získali zhodne po 500.000 eur. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre dostala 321.861 eur, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach 312.448 eur, Prešovská univerzita v Prešove 300.000 eur. Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach bolo pridelených v rámci dofinancovania 270.421, zhodne po 250.000 eur získajú Katolícka univerzita v Ružomberku a Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Nasleduje Akadémia umení v Banskej Bystrici (220.000 eur), Technická univerzita vo Zvolene (195.000 eur), Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne (122.300 eur) a Trnavská univerzita v Trnave (43.000 eur).

Zdroj: FB Mladosť - Šturak...

Takáto ​chladnička v internáte Mladosť (STU) čakala na študentky v ubytovacej bunke. 

Najviac financií z 50-miliónového balíka podľa informácií rezortu financií, ktoré zverejnil na sociálnej sieti, bolo vyčlenených pre Univerzitu Komenského. Ide o sumu vyše 9,3 milióna eur. Vyše 9,1 milióna eur dokopy dostala Slovenská technická univerzita v Bratislave, 6.557.000 eur dostala Technická univerzita v Košiciach. Naopak, najmenej financií bolo vyčlenených pre Trnavskú univerzitu v Trnave. Išlo o celkovú sumu 65.000 eur.

Pokiaľ ide o stav internátov v Mlynskej doline, ŠRVŠ kritizuje aj Univerzitu Komenského.  "Aj napriek sérii stretnutí predstaviteľov ŠRVŠ so zástupcami Univerzita Komenského v Bratislave v priebehu posledného roka zostala téma rekonštrukcie internátov v Mlynskej doline iba v teoretickej rovine. Univerzita niekoľkokrát posunula stretnutie, mesiace sľubuje plán rekonštrukcií a posledné dohodnuté stretnutie bez dôvodu zrušila. A to v čase, kedy sa študenti sťažujú na kvalitu bývania a opakovane zdieľajú fotky izieb v dezolátnom stave. V roku 2018 schválila Vláda SR finančnú injekciu vo výške 50 miliónov eur na rekonštrukcie internátov. Z tejto čiastky bol pre Univerzitu Komenského v Bratislave určený balík viac ako 14 miliónov eur. Zatiaľ čo všetky ostatné vysoké školy boli schopné vyčerpať väčšinu ponúknutých peňazí, UK doteraz vyčerpala len 21%, ‼️ pričom práve tieto internáty si zaslúžia významnejšiu pozornosť ako len štátnu pomoc. ŠRVŠ by veľmi rada bojovala za ďalšie peniaze aj z európskych zdrojov, čo ale to bude možné, len ak univerzity budú schopné tieto prostriedky čerpať," vysvetľuje ŠRVŠ. 

Zdroj: FB Mladosť - Šturak...

​Chladnička na internátoch Mladosť Slovenskej technickej univerzity. Za stav sú iste neraz spoluzodpivední i študenti, ale ťažko uveriť, že tu niekto počas korona uzávery priestory dezinfikoval. 

Faktom je, že študenti v posledných dňoch zverejňujú fotografie katastrofálneho stavu, v akom sa nachádzajú izby." Ubytovacie kapacity Vysokoškolského mesta Ľ. Štúra - Mlyny UK sú obrovské. V plnej prevádzke ponúkajú až 6600 lôžok. Tím internátov sa usiluje z roka na rok zlepšovať svoje služby a štandardy pre ubytovaných. Počas leta sa podarilo upratať izby a odstrániť mnoho technických nedostatkov, a to i napriek veľmi dynamickej situácii týkajúcej sa pandémie. Môže sa však stať, že pri takej kvantite izieb nie je každá izba v 100-percentom stave, za čo sa študentom ospravedlňujeme. Ak študent nájde neporiadok v izbe, prosíme ho, aby upovedomil upratovaciu službu, ktorá sa problém bude snažiť čo najskôr odstrániť," reagovala pre banoviny.sk hovorkyňa UK Lenka Miller. 

(ms, tasr) 

Páčil sa vám článok?