Cesta do Chorvátska na Istriu: Vyskúšali sme tranzit cez Rakúsko a Slovinsko

3.8.2020
Hraničný priechod Slovinsko - Chorvátsko PLOVANIJA

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Do Chorvátska začalo prúdiť viac návštevníkov, hlavne na sever tejto prímorskej Slovákmi obľúbenej krajiny. My sme si vyskúšali cestu cez Rakúsko a Slovinsko do mestečka Rovinj na Istrii.

Dovolenkovým cieľom našej cesty bolo jedno z obľúbených prímorských mestečiek na chorvátskom poloostrove Istria Rovinj. Vybrali sme si tranzit cez Rakúsko a Slovinsko, cesta cez navigáciu vyzerala svižnejšia ako cez Maďarsko, podľa navigácie mala trvať 6 hod 40minút. Vyrazili sme v nedeľu o deviatej ráno, cez slovensko-rakúske hranice sme prešli bez nutnosti zastavenia, nikto nekontroloval. 

Zdroj: nc

​Cesta Rakúskom bola plynulá, áut nebolo veľa a takmer žiaden Slovák. Hustejšia premávka bola okolo Viedne a Grazu ako tradične. Rakúska diaľničná známka na 10 dní stála 9,4 eura. 

Zdroj: nc

Situácia na rakúskej diaľnici

Keď sme sa blížili ku rakúsko-slovinskej hranici, navigácia nám ukázala jeden a pol kilometrovú zápchu, zdržali sme sa približne 30 minút, slovinská hraničná polícia kontrolovala každé prichádzajúce auto do ich krajiny. 

Zdroj: nc

Zdroj:

​Kolóna hranice Rakúsko- Slovinsko

Na hranici sme si kúpili aj diaľničnú známku, dá sa kúpiť aj online, najneskôr však tri dni pred začatím platnosti, my sme to nestihli. Za týždennú slovinskú diaľničnú známku zaplatíte 15 eur. 

Počas cesty sme zastavovali len nevyhnutne na wc, kúpiť si jedlo či kávu. Pri každom zastavení sme mali na sebe rúško, neustále sme dbali na dezinfekciu rúk. Dezinfekcie bolo všade dosť, aj zamestnanci mali vždy nasadené rúška.

Ak sa dá, vyhnite sa reštauračným zariadeniam, kde sa zdržuje veľa ľudí, my sme chceli ísť na obed v Slovinsku, navigácia nás naviedla do reštaurácie s názvom Grof, avšak pri príchode sme narazili na plné parkovisko a megalomanskú preplnenú reštauráciu, kde sa dalo jesť iba v interiéri, tak sme sa radšej otočili a najedli sa na inom mieste.

Pri prechode posledným cieľovým hraničným priechodom - slovinsko-chorvátskymi hranicami bolo pred nami iba jedno auto, žiadna zápcha. Chorvátsky policajt si od nás vypýtal občianske preukazy a overil si miesto nášho pobytu, ktoré sme zadávali do formulára ešte pred cestou. Nezabudnite si ich potom dezinfikovať. Chorvátske diaľnice boli takmer prázdne, celá cesta nám trvala približne 7 hod 30 min. Mýtny poplatok za prejazd časti diaľnice v Chorvátsku bol niečo vyše 6 eur. Počas celej cesty až do mesta Rovinj sme stretli asi 4- 5 áut so slovenskou ŠPZ. 

Zdroj: nc

​Hraničný priechod Slovinsko- Chorvátsko bol bez zdržania

Zdroj: nc

​Cieľ cesty už na dohľad

Hustejšia premávka bola cestou späť. Vyrazili sme v sobotu približne o 17-tej navečer. Na hraničnom prechode Chorvátsko-Slovinsko nás čakala zápcha približne 2 km úsek, ale išlo to celkom rýchlo, zdržalo nás to približne 40 minút.

Zdroj: nc

​Chorvátsko-oblasť Buje

Horšie to však mali dovolenkári, ktorí išli opačne zo Slovinska do Chorvátska. Tí mali zdržanie v kolóne pred hranicou do Chorvátska až 4 hodiny. Pozrite si video, zápcha nemala konca.

Zdroj: nc

​Hraničný priechod Chorvátsko-Slovinsko Sečovlje – Plovanija

Cestou späť bola premávka počas celej cesty hustejšia ako smer tam, opäť však takmer žiadne slovenské autá.

Zdroj: nc

​Hustejšia premávka cestou späť, situácia v Slovinsku, oblasť Kozina

Zdroj: nc

​Diaľnica v Slovinsku smer Ľubľana

Na slovinsko-rakúskej hranici nás rakúski policajti nezastavili, hraničná polícia tu kontrolovala námatkovo vozidlá.

Zdroj: nc

​Hraničný priechod Slovinsko-Rakúsko Šentilj – Spielfeld

Takisto ani na poslednom rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Jarovce nás nikto nezastavil, polícia sa tam však ani fyzicky nenechádzala. Cesta späť z mestečka Rovinj do Bratislavy trvala 7 hodín.

Zdroj: nc

​(nc)

Páčil sa vám článok?