Prilákajte do záhrady užitočných prírodných pomocníkov

29.3.2020
0

Zdroj: TASR - Jozef Ďurník

Páčil sa vám článok?

Skúsení záhradkári vytvárajú vhodné prostredie aj pre prírodných pomocníkov zo zvieracej ríše. Mnohí z nich totiž dokážu veľmi účinne bojovať so škodcami a navyše, život v záhrade je vďaka nim pestrejší.

Viaceré z týchto malých užitočných tvorov si ani nevšimneme, pred ďalšími, ako sú napríklad pavúky, máme rešpekt, iné pokladáme za obťažujúce. Pritom títo prírodní pomocníci často dokážu zaútočiť na škodcov v našej záhrade oveľa väčšou intenzitou, ako keby ste použili litre chemických prípravkov.

Napríklad lienky, ktorých je v Európe približne 100 druhov, požierajú červené roztoče, červce aj vošky. Na porastoch ich vyhľadávajú už skoro na jar. Dospelá lienka dokáže skonzumovať denne 40 až 60 vošiek a počas celého svojho života ich zožerie takmer 4-tisíc. Ak si však chcete lienky v záhrade udržať, vyvarujte sa chemických postrekov.


Veľkými konzumentmi vošiek sú aj zlatoočky. Tento blanokrídly hmyz sa živí tiež larvami múch, malými húsenicami, červcami, roztočmi či minerkami. Lienkam aj zlatoočkám sa bude vo vašej záhrade páčiť, ak im vyčleníte malú „divočinu“, do ktorej nebudete nijako zasahovať.

Aj pavúky si zaslúžia pozornosť. Patria k veľmi užitočným požieračom škodcov, takže namiesto likvidácie im v záhrade vytvorte vhodné podmienky, napríklad postavením malej stienky z kameňov. Budú vám chytať vošky, muchy, ploštice aj húsenice obaľovača jablčného.

Prírodní pomocníci však nie sú užitoční len tým, že ekologicky ničia škodcov. Niektorí opeľujú rastliny, čo je tiež veľmi dôležité. Sú to najmä včely, čmeliaky či motýle, ktoré vám takto zabezpečia bohatú úrodu ovocia a zeleniny. Aby však prileteli do vašej záhrady, mali by v nej nájsť od jari až do jesene pestrú zmes pôvodných lúčnych kvetov. Včely priláka napríklad púpava, sedmokráska, čakanka, zvonček okrúhlolistý, ale aj bylinky ako je levanduľa, oregano či tymián. Odborníci sa zhodujú, že na to, aby sa u vás užitočné zvieratá usadili, mala by záhrada pripomínať čo najviac voľnú prírodu.

Dážďovky zase kypria pôdu, starajú sa o jej prevzdušňovanie a drenáž. Hlavnou zložkou ich potravy sú odumreté nadzemné časti rastlín, korene, pôdne huby a zvierací trus. Trávením organických častí prispievajú k tvorbe humusu a zvyšujú obsah živín v pôde.

(bn)

Páčil sa vám článok?