Ako si poradiť s najčastejšími ochoreniami novorodencov?

17.2.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

(pr) Narodenie dieťaťa nie je len radosť, ale aj pocity, obavy a starosti o jeho zdravie. Bohužiaľ, v ranom detstve, väčšinou do 1 roka, sa u detí môžu vyskytnúť rôzne choroby, a niektoré z nich sa v plnej sile prejavujú hneď po narodení dieťaťa.

Rozhodne to ale nie je dôvod na paniku, pretože existuje niekoľko overených spôsobov a postupov, vďaka ktorým môžete tieto náročné dni zvládnuť oveľa ľahšie.

Dojčenská kolika vás preverí ako prvá

Ťažká bolesť v črevách dieťaťa, ktorá je sprevádzaná nadúvaním - to je pomerne častý problém u malých dojčiat. Hlasný a niekoľkodňový plač signalizuje, že má vaše dieťa problém. Príčinou črevnej koliky môže byť nesprávna výživa matky (ak je dieťa dojčené) alebo dieťa počas kŕmenia prehltáva vzduch, prípadne sa môže objaviť život komplikujúca intolerancia laktózy.

Pre elimináciu príznakov a nepríjemnej bolesti pri črevnej kolike je preto potrebné:

  • upraviť stravu matky a vylúčiť tie potraviny, ktoré môžu vyvolať zvýšenú tvorbu plynov;
  • okamžite po kŕmení dieťa držať vo zvislej polohe tak, aby sa vzduch dostal von;
  • pravidelne podávajte bábätku vodu na pitie, pomôcť môže aj odvar z feniklu;
  • zmeňte mlieko na bezlepkové, alebo používajte výživové doplnky brániace vzniku náročnej dojčenskej koliky tým, že napomáhajú hydrolíze laktózy.

Prechladnutie

Nevýhodou malých detí je, že ich imunitný systém a celý organizmus sa ešte len formuje, čo znamená, že akákoľvek neopatrnosť, zmena alebo náročné podmienky môžu byť zvládané ťažšie. Nie je preto nič jednoduchšie, ako svoje dieťatko pred chladom včas ochrániť novým a teplým fusakom. Aj s jeho pomocou môžete potom na čerstvom vzduchu trénovať jeho otužilosť a obranyschopnosť organizmu.

Zápaly a alergie

Ako sme už spomínali, obranný štít novorodenca sa počas jeho rastu a vývoja stále len formuje, čo znamená, že akékoľvek pochybenie a nedostatočná starostlivosť môže spôsobiť ohrozenie zdravia. Predtým, než budete vyberať krásne detské šperky alebo iné doplnky, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s pokožkou, sa uistite, že neprebieha u vášho dieťaťa alergia.

Dôvodom rozvoja mnohých novorodeneckých ochorení sú baktérie, vírusy a huby a v niektorých prípadoch môže byť zápal spojený aj s alergickou reakciou. Liečba by sa mala odohrávať pod dohľadom a s konzultáciami špecialistu alebo doplnkami, v ktorých máte dôveru a dobré recenzie. Nezabudnite tiež, že každé dieťa reaguje na vonkajšie podnety inak, podľa čoho treba zvažovať aj svoje kroky v starostlivosti oň.

Páčil sa vám článok?