Počasie: Ochladenie bude krátkodobé, od utorka k nám začne prúdiť teplejší vzduch

18.11.2018
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Aktuálne ochladenie v našej oblasti bude len krátkodobé a už v utorok (20.11.) k nám začne po prednej strane tlakovej níže nad Stredomorím prúdiť teplejší vzduch. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)na sociálnej sieti.

"Už dnes sa v našej oblasti nachádza chladnejší vzduch. Krátko po polnoci bola napríklad nad Popradom vo výške približne 1500 metrov nad morom teplota vzduchu na úrovni mínus tri stupne Celzia, nad Viedňou mínus štyri stupne Celzia a nad Budapešťou dokonca mínus päť stupňov Celzia," spresnili meteorológovia. Napriek tomu podľa nich dosahovali včerajšie maximá na niektorých miestach, napríklad v Orechovej aj viac ako 11 stupňov Celzia, čo je stále hodnota vyššia ako dlhodobý priemer maxím, a to približne o dva až tri stupne Celzia.

Cez Poľsko a Ukrajinu už na juh postupuje studený front, za ktorým k nám od severovýchodu prechodne prenikne ešte chladnejší vzduch, po ktorom príde spomínané prúdenie teplejšieho vzduchu. "Vzhľadom na to, že sa blíži koniec novembra, prílev teplého vzduchu bude najmä v nižších polohách znamenať pomerne nepríjemné sychravé počasie s nízkou oblačnosťou a hmlou," uvádza SHMÚ s tým, že na pocit tak môže byť chladno, avšak vzhľadom na dlhodobý priemer sa zrejme do výrazného teplotného podnormálu v budúcom týždni nedostaneme.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie