FOTO a VIDEO: Bratislava pod vodou, prietrž mračien zaplavila mesto - evakuovať museli aj nákupné centrá!

Zaplavená Ružinovská

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

AKTUALIZOVANÉ Prietrž mračien spôsobila mimoriadne problémy na viacerých miestach v Bratislave. Zatopených bolo hneď niekoľko budov, najmä podzemné priestory vrátane nákupného centra Centrál, ktoré museli dokonca evakuovať! Bratislavskí hasiči mali všetky jednotky v teréne.

"Áno je to pravda, voda nám zaplavila podzemné podlažia vrátane garáží, takže sme naše nákupné centrum museli evakuovať. Evakuácia prebieha aj v týchto chvíľach," povedal pre Bratislavské noviny technický riaditeľ nákupného centra Central.

Na operačnom stredisku hasičov o evakuácii Centralu ešte ani nevedeli. "Dážď spôsobil problémy a zatopenie budov po celej Bratislave. Najviac hlásení a výjazdov máme najmä zo Starého a Nového Mesta. Všetky naše jednotky sú momentálne v teréne," informovala nás službukonajúca dispečerka bratislavských hasičov.

Neskôr hasiči vydali naozaj hrozivú bilanciu. "V súvislosti s prívalovým dažďom zasahovali hasiči za posledných deväť hodín viac ako 330-krát. V Bratislavskom kraji bolo zaznamenaných 200 udalostí, z toho 180 v hlavnom meste. Od 13.00 hod. bolo na operačné stredisko prijatých viac ako 990 hovorov v rámci SR (z toho viac ako 630 v Bratislavskom kraji). Momentálne v uliciach Bratislavy zasahuje 70 profesionálnych hasičov a 40 dobrovoľníkov," informovala nás Zuzana Farkasová z prezídia hasičov..

​Takto zaplavená bola Ružinovská ulica:

Zdroj: TASR

Prudký dážď zaplavil viacero ulíc, mimoriadne kritická situácia bola i na Ružinovskej. Keďže  pod Bajkalskou bola úplne zaplavená, autá odkláňali práve na Bajkalskú, kde vznikol totálny dopravný chaos. Na jej križovatke s Trnavskou totiž navyše nefungovali semafory. 

Autá stáli aj na Vajnorskej v smere von z mesta už od Tomášikovej. 

Hlavná cesta v Devíne bola pri škole (Slovanské nábrežie) neprejazdná, ostalo v nej uviaznuté osobné auto. Vodiči sa otáčali alebo pokúšali prejsť cez menšie nezaplavené uličky.

Video, ako sa ľudia brodili k autobusu po Záhradníckej ulici, si môžete pozrieť TU.

O pretrvávajúcich dopravných obmedzeniach informovali ešte po deviatej večer i policajti. "V súčasnosti je neprejazdná Račianska ulica na úrovni Gaštanového hájika v oboch jazdných smeroch. Obchádzka je možná cez Vajnorskú ulicu. Uzavretý je podjazd na Ružinovskej pod Bajkalskou ulicou a takisto podjazd na Gagarinovej ulici. Podjazd na Bajkalskej ulici pod Prievozskou ulicou je prejazdný len čiastočne. Neprejazdná je Lazaretská ulica od Špitálskej ulice. Na križovatkách ulíc Bajkalská – Vajnorská a Bajkalská – Trnavská je nefunkčná svetelná signalizácia," povedala nám policajná hovorkyňa Veronika Slamková..

Viac fotografií z Ružinovskej či Devína nájdete v našej galérii:

FOTOGALÉRIA:

​V okolí nákupného centra Central vznikol chaos. Mnohí vodiči v autách netušiac, že je nákupné srdce Bratislavy zatvorené, smerovali práve sem, takže na Trnavskej a Miletičovej ulici vznikal tiež dopravný chaos. Všade na cestách sa vytvárali kolóny, pomedzi ktoré sa snažili prejsť húkajúce autá polície, hasičov či záchrannej zdravotnej služby.

Kalamitnú situáciu nezvládala ani bratislavská MHD. Cestujúca v autobuse linky č.39 nás informovala, čo sa dialo počas velkého lejaku. Cez vrchné menšie okno voda natekala dovnútra, a to bolo ešte len na začiatku búrky,  ktorá sa prehnala hlavným mestom a na väčšine územia ešte stále pokračuje. Obdobná situácia sa pravdepodobne udiala aj v ostatných vozidlách MHD. Električky na Ružinovskej pre zlú situáciu a zaplavené koľajiská stáli niekoľko minút. „Z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok zaznamenal dopravný podnik meškanie vozidiel MHD vo všetkých častiach Bratislavy. Aktuálne meškajú linky približne 50 minút. Situácia sa však, našťastie, začína upokojovať, prestáva pršať, očákávame postupné zlepšovanie dopravnej situácie,“ vyjadrila sa k vzniknutej situácii hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová.

Čo sa týka taxislužieb, na žiadnu linku bratislavských taxislužieb sa nám nepodarilo ani dovolať. Pravdepodobne mali plne obsadené všetky autá, ľudia, ktorí boli v čase veľkej búrky vonku sa snažili využiť tento typ dopravy, aby boli v suchu, aj keď v poriadnej zápche.  

Takto to okolo 18:30 hod pri Centrali vyzeralo:

Ani v neďalekom Poluse ste sa už do podzemných garáží k autu suchou nohou nedostali:

Zdroj: FB V.V.

Prišlo aj hlásenie, že zatopená bola už aj Eurovea.

VIDEO: Takto sa dnes jazdilo alebo skôr plavilo po Záhradníckej ulici:

Počasie ochromilo i prevádzku letiska. Let z Bruselu odklonili do Brna. "Takisto linka do Londýna bola zrušená, očakáva sa aj meškanie príletu z Bologne a z Prahy a tiež odletov do Bologne a do Košíc," vyjadrila sa hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

(ars, ms, lb, nc)

Páčil sa vám článok?