Novinky z OLO: Špeciálne smetiarske vozidlá aj odvoz odpadu zo záhrad

16.12.2016
0
Novinky z olo: špeciálne smetiarske vozidlá aj odvoz odpadu zo záhrad - smetiari magistrat
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu bilancovala uplynulý rok, no zároveň informovala, aké novinky si pre Bratislavčanov pripravila.

O spustení pilotného projektu polopodzemných kontajnerov sme vás informovali už včera, viac si môžete prečítať TU. Ďalšou zaujímavou informáciou je, že vozový park spoločnosti OLO a.s. sa v roku 2016 rozšíril o dve nové špeciálne zberné vozidlá. Ich účelom je odvážať odpad v lokalite Starého Mesta a v ďalších ťažko dostupných lokalitách, kde sa veľké zberné vozidlá nedostanú, či už z dôvodu kopcovitých terénov alebo úzkych prístupových miest. Nové vozidlá sú špeciálne svojou malou šírkou (len 2,12 metra), sklopnými spätnými zrkadlami, vďaka čomu sa dostanú aj do úzkych uličiek a nadstavbou vybavenou len jednou stupačkou. Prvýkrát sa nové vozidlá vyberú do ulíc Bratislavy už v najbližších dňoch.  

Rok 2016 priniesol Bratislavčanom aj ďalšie novinky. Služba OLO taxi – mobilný zberný dvor, sa dodnes teší veľkému záujmu. Od jej spustenia v apríli spoločnosť OLO a.s. zrealizovala viac ako 550 objednávok a vyzbierala vyše 283 ton objemného odpadu. Novinkou bol aj deň otvorených dverí v Spaľovni odpadu OLO vo Vlčom hrdle, ktorý sa konal po prvýkrát v histórii. V tento deň si Spaľovňu odpadu na vlastné oči pozrelo viac ako 300 návštevníkov. Od septembra je oficiálne otvorené aj nové výchovno – vzdelávacie environmentálne OLO centrum v Spaľovni odpadu. Jeho hlavným cieľom je predstaviť všetko podstatné, čo súvisí s odpadovým  hospodárstvom. OLO centrum, ako jediné v Bratislave, poskytuje pravidelné zážitkové exkurzie pre rôzne vekové skupiny po prevádzke bratislavskej Spaľovne odpadu s odborným výkladom. Za necelé tri mesiace fungovania si OLO centrum pozrelo takmer tisíc návštevníkov rôznych vekových skupín.

Od januára 2017 čaká obyvateľov Bratislavy ďalšia novinka. V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia  sú domácnosti povinné riešiť zapojenie do systému zberu biologicky rozložiteľného odpadu zo záhrad a to bez zmeny poplatku za komunálny odpad. Ide o viac ako 2-tisíc domácností, ktoré ročne vyprodukujú vyše 5 000 ton biologicky rozložiteľného odpadu, z ktorého veľká časť doteraz končila, nesprávne, v nádobách na zmesový odpad.

Domácnosti majú možnosť vybrať si buď kompostovací zásobník na individuálne kompostovanie alebo zbernú nádobu s pravidelným odvozom, pričom odvoz bude zabezpečovať spoločnosť OLO a.s. a  bude sa vykonávať sezónne (od marca do októbra). Vyzývame všetkých obyvateľov, ktorých sa to týka, aby sa prihlásili na magistráte, na oddelení miestnych daní a poplatkov, na Blagoevovej ul. a dohodli si spôsob nakladania s BRKO. Termín je najneskôr do 15.1.2017. Táto služba bude pre občanov, ktorých sa to týka, poskytovaná bezplatne.

(ts, ms, Foto: magistrát)
Páčil sa vám článok?