Začala sa kolaudácia na Mlynarovičovej ulici

2.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Známe petržalské zariadenie opatrovateľskej služby na Mlynarovičovej ulici 23 sa opäť vracia do služieb verejnosti, aj keď sa jeho definitívne odovzdanie očakáva až v lete.

Objekt sa stal vlastníctvom mestskej časti v roku 2002, veľmi skoro sa však ukázalo, že je v havarijnom stave a jeho technický stav je nezlúčiteľný s európskymi štandardmi. Rozhodnutie o rekonštrukcii padlo v snahe zabezpečiť dôstojné prostredie na zaopatrenie ľudí odkázaných na celodennú starostlivosť.

Až začiatok rekonštrukcie ukázal, že dvadsaťpäťročnú budovu nezruinovali škôlkári, ktorí tu boli 13 rokov, ani sociálne odkázaní, ktorí tam boli desať rokov, ale že bola jednoducho tak postavená. Pri pokuse opraviť strechu dodávateľ zistil, že strecha nestojí na múroch, ale múry visia na streche. Podobných „prekvapení“ bolo viac, a tak museli budovu okrem základných nosných prvkov postaviť prakticky nanovo. Nepostačovala ani finančná rezerva, ktorú si samospráva pre každý prípad rekonštrukcie vytvára, a keď dodávateľ nemienil zľaviť z ceny, tak dokončovacie práce prevzala samospráva do vlastných rúk.

Od apríla sa už uskutočňuje kolaudačné konanie a zároveň v apríli schválilo miestne zastupiteľstvo vyčlenenie posledných 600-tisíc korún na dokončovacie práce.

Petržalčania sa v súčasnosti rozhodujú, či sem prevezú naspäť zariadenie sociálnych služieb z Vavilovovej (kedysi tu sídlilo celé stredisko, vrátane terénnych pracovníkov, opatrovateľskej služby a ďalšie), alebo budovu prenajmú. Podľa slov zástupkyne starostu Viery Kimerlingovej vynovená budova však bola reštaurovaná ako objekt sociálnych služieb a len na to bude slúžiť. Poslanci sľúbili kladne rozhodnúť o sťahovaní petržalskej sociálnej služby do týchto priestorov, ak im predloží spoľahlivé ekonomické analýzy.

(gub)
Páčil sa vám článok?