V zoologickej záhrade privítali pár bielych tigrov

21.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskej zoologickej záhrade v sobotu slávnostne privítali pár bielych tigrov indických. Krstným otcom takmer päťročného samca Achillesa a viac ako ročnej samice Chilang sa stal primátor Andrej Ďurkovský.

"Želám im, aby mali čo najskôr čo najviac detí aby sme sa z nich mohli tešiť," zaželal Ďurkovský. Počas príhovoru tiež poznamenal, že v dohľadnom čase by sa malo začať pracovať na ďalšej atrakcii. Na tento rok je v ZOO naplánovaná výstavba nového pavilónu ľudoopov. "ZOO sa bude aj naďalej rozvíjať," skonštatoval primátor.

Pár bielych tigrov priviezla ZOO koncom októbra a začiatkom novembra minulého roka. Samec Achilles pochádza z českej ZOO v Liberci, samica Schilang z francúzskej ZOO Terza Lisleux. "Chovať biele tigre je snom každej ZOO, na svete ich má len málo takýchto zariadení. Dokonca ich je veľmi málo aj vo voľnej prírode. Práve preto sme v dobrom ticho závideli každej ZOO, ktorá ich mala," povedala riaditeľka bratislavskej ZOO Miloslava Šavelová. Mať v chovnom zariadení aj biele tigre bolo podľa nej len ich zbožné želanie, po vybudovaní nového pavilónu šeliem sa ZOO začala touto otázkou zaoberať intenzívnejšie.

"Vedeli sme, že náš pár chovných tigrov je už v penzijnom veku a je len otázkou času, dokedy tu budú. Samec mal cez dvadsať rokov, samica tiež a to je vek, ktorého sa vo voľnej prírode ani nedožívajú. Uvažovali sme, aké tigre do nového chovného zariadenia dáme a povedali sme si - prečo by sme si nedali biele tigre," konštatovala riaditeľka. Podľa nej však museli tigre doviezť oveľa skôr, aby si na nové prostredie zvykli a aby boli pri príležitosti otvorenia letnej sezóny a Dňa Zeme zžité s novým prostredím a chovným zariadením.

Riaditeľka dodala, že približne o mesiac by sa ZOO mohla rozrásť o pár Varanov škvrnitých, v súčasnosti tiež rokujú c českými ZOO o lemuroch.

(sita)

Páčil sa vám článok?