Obnova Železnej studienky pokračuje

20.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Revitalizácia Železnej studienky pokračuje aj v tomto roku. Cieľom ďalšieho rozvoja tejto rekreačnej časti je skultúrnenie existujúcich služieb, ale aj ich rozšírenie pre čoraz väčší počet návštevníkov Lesoparku.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku by sa na jazerách mali opäť objaviť loďky. Spolu so Správou telovýchovných a rekreačných zariadení je v pláne obnovenie člnkovania. To by sa zatiaľ týkalo len štvrtého jazera pri Partizánskej lúke a podľa záujmu by sa mohlo rozšíriť aj na ďalšiu, tretiu vodnú plochu.

V spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS) začali Mestské lesy s revitalizáciou studničiek. Cieľom je oživiť tie slabnúce, vyčistiť nádrže, kde sa voda zhromažďuje a upraviť ich okolie. Zatiaľ je zrekonštruovaná studnička Nad dlhými lúkami. Najpálčivejšia je obnova studničky pri druhom rybníku, ktorá je veľmi obľúbená a navštevovaná a jej prameň bol zatiaľ vždy pitný. Má sa čiastočne zastrešiť, pribudnúť majú pri nej aj lavičky. Potrebné je vyriešiť problém s jej odvodnením, pretože ide po povrchu a vylieva sa aj na cestu a do okolia. Na rekonštrukciu čaká ešte asi desať studničiek. BVS urobí rozbory vody z prameňov.

Revitalizácia čaká aj niektoré zanedbané a rozpadnuté altánky, ktoré by mali dostať nový architektonický výraz najmä na Kačíne a v Krasňanoch.

Pokiaľ ide o kultúru, nájomca bufetu pri amfiteátri má podľa V. Kutku na starosti aj organizovanie kultúrno-spoločenské podujatí pre návštevníkov Partizánskej lúky. Plánuje tu umiestniť trampolíny, detské autíčka na vozenie sa, rôzne prekážky na preskakovanie a podobne.

Do Mestských lesov prichádzajú podľa riaditeľa V. Kutku rôzne skupiny ľudí so žiadosťami o nevšedné aktivity. Ako príklad uviedol žiadosť skupiny lukostrelcov, aby si mohli v lese vybudovať tréningový tábor s gumenými atrapami zvierat. Na tie by potom zo vzdialenosti štyridsiatich, alebo päťdesiatich metrov strieľali. Iní záujemcovia si tu chceli vybudovať golfový areál, ďalší štvorkolkovú rely dráhu. Svoje miesto tu chceli mať aj paintballisti. Kolieskoví korčuliari si chceli z asfaltovej cesty z Koliby na Železnú studienku urobiť zjazdovú dráhu. „Niektoré nápady, ktoré sme považovali za vhodné do tohto územia, sa ujali. Išlo napríklad o lanovú dráhu na Kolibe, alebo cyklistickú zjazdovú dráhu,“ dodal V. Kutka.

(rob)

Páčil sa vám článok?