Záchranná sieť získava pevné oporné body

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ešte aj nízkoprahové zariadenie pre bezdomovcov je prostredím, z ktorého sa snažia niektorí jednotlivci opäť vyjsť a hľadať svoju stratenú existenciu, a to je na ňom najcennejšie.

Vyjadril sa tak ružinovský farár Augustín Slaninka, ktorý každú stredu navštevuje nízkoprahovú nocľaháreň DePaul na Ivánskej ceste. Uplynulú nedeľu vypršala lehota, na ktorú mala organizácia DePaul Slovensko zmluvu o prenajatí budovy s magistrátom. Ešte pred vypršaním zmluvy však riaditeľ nocľahárne Juraj Barát a primátor Andrej Ďurkovský podpísali jej predĺženie predbežne o jeden rok.

„Je to len dočasné riešenie, možno na dva - tri roky. Za ten čas však chceme systematicky hľadať trvalé miesto pre nocľaháreň tohto typu,“ uviedol primátor. Zdôraznil, že sieť záchranných sociálnych zariadení v Bratislave sa začína stabilizovať, má svoje pevné body. „Mesto však nemôže vykonávať túto prácu priamo,“ zdôraznil A. Ďurkovský, „ale potrebuje na to partnerov. Práve takých, ako je pán Barát a jeho ľudia, zamestnanci i dobrovoľníci.“ Primátor tiež povedal, že v rámci tohto systému mesto obnoví službu záchytnej protialkoholickej stanice, čím odľahčí nocľahárne pre bezprístrešných od krajne agresívnych typov.

Nízkoprahová nocľaháreň sa od ostatných zariadení pre bezdomovcov líši najmä tým, že sa v nej neplatí a prijíma aj bezprístrešných závislých od alkoholu alebo drog. Takých sa tu od 22. decembra, keď ju otvorili, do konca marca vystriedalo 457 a prijali tu 8552 nocľahov. Okrem riaditeľa J. Baráta sa o nich staralo 8 zamestnancov a nezistený počet dobrovoľníkov z charít. Na útulok prispelo mesto pol miliónom na jeho zriadenie a 300-tisíc korunami na prevádzku, sponzorsky energiami za 360-tisíc prispel ENEL - Slovenské elektrárne, štvrť milióna dal rezort sociálnych vecí a rovnakú sumu aj centrála DePaul vo Veľkej Británii, 70-tisíc vyzbierali bratislavské kresťanské charity.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?