Magistrát eviduje asi 900 žiadostí o pridelenie bytu

19.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Mesto v uplynulých dňoch dokončilo 90 komunálnych bytov v dome na Ulici Hany Meličkovej na sídlisku Dlhé diely. Zaujímali sme sa preto o spôsob prideľovania bytov v meste.

Magistrát momentálne eviduje asi 900 žiadostí o pridelenie bytu. Ako nám povedala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, prideľovanie bytov je v súlade so všeobecne záväzným nariadením číslo 1/2006 z 30. marca 2006 o nájme bytov a obytných miestností v zariadeniach určených na trvalé bývanie. Na základe tohto nariadenia si záujemca o byt musí podať žiadosť. Z podaných žiadostí sa zostavuje zoznam žiadateľov. Z neho vyberá budúcich nájomníkov primátor mesta v prípade, ak sa uvoľní byt. Byty sa prideľujú na tri roky s možnosťou predĺženia.

Ďalšie byty prideľuje mesto v rámci projektu Byty mladej rodiny, ktoré sú prideľované podľa osobitných kritérií, ale len na šesť rokov. O ich pridelení rozhoduje poslanecká komisia pre rozvoj bývania. Keďže dĺžka nájmu je limitovaná, komisia zasadá pomerne často, teda vždy, keď sa ktorýkoľvek byt uvoľní.

Na pridelenie oboch typov bytov však musia byť splnené kritériá, ktoré sú uvedené v spomenutom všeobecne záväznom nariadení. Podmienkou je, že žiadateľ nemá kde bývať z dôvodu, že nie je nájomcom alebo vlastníkom bytu alebo rodinného domu, resp. dlhé časové prieťahy pri vymáhaní práva bývať v byte súdnou cestou mu bránia užívať byt a neprišiel o právo bývať v byte vlastným pričinením, alebo strate práva bývať v byte nemohol účinne zabrániť. Ďalšou podmienkou je, že žiadateľ má trvalý pobyt v Bratislave. Podmienka trvalého pobytu je splnená aj v prípade, ak sa žiadateľ preukázateľne zdržuje v Bratislave najmenej päť rokov pred podaním žiadosti o nájom bytu. Ak žiadosť podávajú manželia, túto podmienku musí spĺňať aspoň jeden z nich. Ďalšou podmienkou je, že žiadateľ je poberateľom príjmu najmenej vo výške 1,2 násobku životného minima. Všetky tieto podmienky musia byť splnené ku dňu podpisu zmluvy.

Samozrejme, sú aj výnimky, tieto podmienky sa nevzťahujú na fyzické osoby, ktoré vykonávajú spoločensky významné povolanie, ktorého výkon je viazaný ma mesto Bratislava a na jeho území nemajú zabezpečené bývanie. Nevzťahujú sa ani na fyzické osoby, ktorých neplnoletým príslušníkom domácnosti je ťažko zdravotne postihnutá osoba. Takisto sa nevzťahujú na fyzické osoby, ktoré vykonávajú prácu, na ktorú je viazaný nájom služobného bytu a zároveň nie sú vlastníkmi, spoluvlastníkmi, nájomcami alebo spoločnými nájomcami iného bytu, rodinného domu alebo bytového domu na území Bratislavy.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?