Osud lesíka na Krasovského je nejasný

3.4.2007
0
Páčil sa vám článok?

Predaj pozemku s lesíkom pri Krasovského ulici, ktorý chce kúpiť spoločnosť International Property Development, s.r.o., (IPD), sa odkladá. Mestské zastupiteľstvo stiahlo návrh na predaj z programu marcového rokovania.

Na pozemku chce spoločnosť IPD stavať. Pôvodne tu chcela postaviť biznis hotel, parkovací dom a polyfunkčný dom. Po tom, čo sa proti výstavbe zdvihla vlna odporu, zámer prepracovala a väčšina stromov ostane zachovaná. Podľa prepracovaného zámeru plocha, kde mal pôvodne stáť hotel, ostane nezastavaná, na mieste parkovacieho domu bude polyfunkčný dom a ráta sa aj s vybudovaním hotela. Ani s tým však ochrancovia prírody nesúhlasili. Aktivisti bojujúci za záchranu lesíka sa dostavili v hojnom počte aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva, na ktorom sa o predaji pozemkov rozhodovalo.

Predajná cena pozemku je 3000 korún za štvorcový meter, pričom porovnateľné pozemky za Starým mostom nedávno mesto predalo za 19 059 korún za štvorcový meter. Spoločnosť International Property Development však tvrdí, že jej doterajšie náklady na rozvoj pozemku dosiahli 38 miliónov korún.

Spoločnosť v týchto dňoch ponúkla mestskej časti Bratislava - Petržalka tri milióny korún na výsadbu nových stromov a vytvorenie nového parku na vhodnom mieste v Petržalke. Na pozemku, ktorý je lemovaný čerpacou stanicou OMV, Krasovského ulicou, nájazdom na Starý most a Einsteinovou ulicou, sa nachádza 437 stromov. Z nich ostane podľa návrhu 325, čo predstavuje 75 percent. Spomenuté tri milióny spoločnosť ponúkla Petržalke ako náhradu za výrub 112 stromov, z ktorých je viac ako polovica chorých alebo spráchnivených.

Mestská časť sa zatiaľ nevyjadrila, či túto ponuku akceptuje, starosta Milan Ftáčnik však opakovane deklaroval, že s výstavbou na mieste lesíka pri Krasovského ulici nesúhlasí. Okresný úrad životného prostredia v Bratislave už 12. septembra minulého roku vydal súhlas na výrub stromov.

Juraj Handzo
Páčil sa vám článok?