O osude pamiatky rozhodnú architekti

8.3.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedna z budov, ktorá pre starších Bratislavčanov a najmä Petržalčanov má charakter pamiatky, je budova Dámskeho tenisového klubu v areáli Incheby na Viedenskej ceste. Dom je podobne ako secesný žltý hrazdený domček na Kopčianskej ulici jediným pozostatkom z druhého súboru obytných domov postavených na začiatku 20. storočia.

Starousadlíci poznali tieto domy ako Harschovu kolóniu. Harsch bol majiteľ petržalskej preglejky, ktorá fungovala až do postavenia Nového mosta a v domoch, ktoré dal postaviť, ešte aj v tom čase bývali mnohí jej zamestnanci. Ich domy zbúrali a presťahovali ich do panelákov, akoby zázrakom zostal tento jediný - slúžil ako budova staveniska.

Pred rokmi sa Incheba rozhodla obnoviť jeho funkciu, bol to skutočne už za prvej republiky Dámsky tenisový klub - aj tu vybudovali jeden kurt. Na celkovú obnovu mali projekty aj stavebné povolenie, ale zišlo z nej kvôli nejasnostiam okolo rozvoja areálu. Na to by zakrátko mala prísť odpoveď. Ako nás informoval námestník generálneho riaditeľa Incheby Jozef Kaliský, v apríli by sa mali vyhlásiť výsledky druhého kola anonymnej medzinárodnej architektonickej súťaže na doriešenie vzhľadu areálu. Podľa J. Kaliského pri vyhlasovaní súťaže prejavila Incheba záujem zachrániť budovu, konečné slovo však vraj budú mať architekti.

Ako informoval Jaroslav Formanko z bratislavského Krajského pamiatkového úradu, táto budova nie je evidovaná ako nehnuteľná kultúrna pamiatka. Podľa jeho slov však tvorí po stránke materiálu, koncepcie a hmoty analógiu chráneného secesného domčeka pri Matadorke. „Aj keď nie je kultúrnou pamiatkou, evidovanou v ústrednom zozname pamiatkového fondu, môže ju mesto pre jej historické hodnoty zaradiť do zoznamu miestnych pamätihodností Bratislavy, ak tak už neurobilo,“ dodal J. Formanko.

Riaditeľ Mestského úradu ochrany pamiatok Ivo Štassel uvádza: „Už dávnejšie máme tenisový klub v pozornosti a chceme, aby mal štatút chránenej pamiatky alebo aspoň mestskej pamätihodnosti. V najbližších dňoch začneme v tomto smere konať.” Budova teda nevyhnutne nemusí zaniknúť, aj keby architekti rozhodli ináč.

Gustav Bartovic

Dámsky tenisový klub na Viedenskej ceste možno zaradia medzi mestské pamätihodnosti.

FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?